Οι κρίσιμες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την πανδημία: Στο προσκήνιο το καθολικό lockdown

05-11-2020

Κορυφώνεται η αγωνία για τα νέα μέτρα που θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει σε νέο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 12:00 το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός θα κάνει τις ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να αποδεχθεί την πρόταση των λοιμωξιολόγων για καθολικό lockdown στη χώρα για ένα μήνα. Στις προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, περιλαμβάνεται και το κλείσιμο και των Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη τη χώρα. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αποκάλυψε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτεί τη λήψη μέτρων.

Δεν θα προχωρήσουμε σε τοπικά lockdown γιατί υπάρχει επιβάρυνση σε όλη τη χώρα, είπε ο υπουργός Υγείας: “Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε όλες τις περιοχές της χώρας, καθώς υπάρχει επιβάρυνση όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και την Αττική, αλλά και στα Ιωάννινα, τις Σέρρες, τη Λάρισα και άλλες περιοχές”, ανέφερε.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η εισήγηση της Επιτροπής είναι να κλείσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και να μείνουν ανοιχτά μόνο τα Δημοτικά σχολεία. Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις ενός δεύτερου καθολικού lockdown στη χώρα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει από το παρελθόν ότι θα στηρίξει όλους όσοι πλήττονται από τα μέτρα, ενώ συμπλήρωσε ότι έχει αποδειχθεί ότι οι χώρες που έκλεισαν την οικονομία τους και έσωσαν ανθρώπινες ζωές, μακροπρόθεσμα είχαν μεγαλύτερα οφέλη και στην οικονομία:

“Όποιος γλίτωσε χιλιάδες ζωές είχε μικρότερες επιπτώσεις στην οικονομία. Το σημαντικότερο είναι να γλιτώσουμε ανθρώπινες ζωές”, είπε και συμπλήρωσε: “Στην πρώτη φάση πήραμε νωρίς οριζόντια μέτρα και σώσαμε ανθρώπινες ζωές”.

Δείτε επίσης: Νοσοκομειακοί γιατροί: “Σε κατάσταση πολέμου τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης”

Κυβερνητικές πηγές: Σήμα συναγερμού λόγω της εκθετικής αύξησης κρουσμάτων

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός θα αποδεχθεί τις προτάσεις των ειδικών, καθώς τις  τελευταίες ημέρες παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα: «Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά», αναφέρουν.

Την ίδια στιγμή, τα δημόσια νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς

“Τα δημόσια νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες βιώνουν καταστάσεις πολέμου σε περίοδο ειρήνης”, αναφέρουν συγκεκριμένα και δηλώνουν ότι οι διαθέσιμες κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) COVID είναι ελάχιστες, παρά τη μετατροπή δεκάδων κλινών γενικών περιστατικών σε COVID για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της πανδημίας.

Επιπροσθέτως, όπως λένε, από τις 28/10 και μετά, δηλαδή μόλις μέσα σε σε μια εβδομάδα, έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, πάνω από 100 υγειονομικοί πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται μαζί με τις άλλες εκατοντάδες εισαγωγές των τελευταίων ημερών.