Κάπνισμα: Αυτές είναι οι ιδανικότερες τροφές για όποιον καπνίζει

άνδρας που δεν έχει κόψει το κάπνισμα έχει τσιγάρο στο στόμα
10-11-2020

Πολλοί δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα. Για αυτούς, υπάρχει μια λίστα από ευεργετικές τροφές. Αυτές μπορεί να μην «σώζουν» φυσικά τον καπνιστή, αλλά τον βοηθούν να εξισορροπεί οργανικά τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου.

Οι 6 κατηγορίες τροφίμων που εξισορροπούν τα αρνητικά που έχει το κάπνισμα

Βιταμίνη C: εσπεριδοειδή και λαχανικά

Η βιταμίνη C αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, τη βασική αιτία φθοράς και γήρανσης των κυττάρων. Η νικοτίνη καταστρέφει τις αντιοξειδωτικές ουσίες και αυτός είναι ο λόγος που οι καπνιστές χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C προκειμένου να μην είναι τόσο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Καλό είναι, λοιπόν, όσοι καπνίζουν να ενισχύσουν τον οργανισμό τους τρώγοντας φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή, και λαχανικά.

Αντιοξειδωτικά: ελαιόλαδο, κόκκινο κρασί, ξηροί καρποί, πράσινο τσάι

Άλλα αντιοξειδωτικά εκτός από την βιταμίνη C είναι η βιταμίνη Ε, τα καροτένια και τα φλαβονοειδή. Την βιταμίνη Ε την βρίσκουμε κυρίως στο λάδι και τους ξηρούς καρπούς. Καροτένια βρίσκουμε σε φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα (π.χ. καρότα, βερίκοκα, κολοκύθα). Όσο για τα φλαβονοειδή, τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα έχει το κόκκινο κρασί, τα φρούτα, τα λαχανικά και το πράσινο τσάι. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, το πράσινο τσάι φαίνεται να αντιστρέφει τη βλάβη στο ενδοθήλιο υγιών καπνιστών.

Ασβέστιο: κίτρινο τυρί, γιαούρτι και σαρδέλες

Το κάπνισμα φαίνεται να προκαλεί μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων στις γυναίκες, με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου οστεοπόρωσης. Είναι απαραίτητο, επομένως, όσοι καπνίζουν να τρώνε καθημερινά τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το στραγγιστό γιαούρτι, τα κίτρινα τυριά και οι σαρδέλες. Είναι γεγονός, επίσης, ότι οι μανιώδεις καπνιστές συνδυάζουν το τσιγάρο με αρκετούς καφέδες, οι οποίοι με την σειρά τους εμποδίζουν την σωστή απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: καστανό ρύζι και ολικής άλεσης προϊόντα

Τροφές όπως το ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που αλλοιώνονται από τον καπνό του τσιγάρου. Το καστανό ρύζι, επίσης, είναι σούπερ ευεργετικό για καπνιστές και, φυσικά, νόστιμο και θρεπτικό.

Φρούτα, μέλι και νερό

Η συνήθεια πολλών καπνιστών να αντικαθιστούν το νερό με καφέ ή άλλα καφεϊνούχα αναψυκτικά μπορεί να οδηγήσει σε ήπια αφυδάτωση. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να πίνετε αρκετό νερό και να καταναλώνετε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και φρεσκοστυμμένους χυμούς. Αντί για ζάχαρη μες στα ροφήματα μπορείτε να επιλέγετε το μέλι, που σας κόβει και την όρεξη για κάτι –ανθυγιεινό- γλυκό, τύπου σοκολάτες, γκοφρέτες και κρουασάν.

Ωμέγα-3 και φολικό οξύ: σολομός, αβοκάντο, παντζάρια και σπανάκι

Ο σολομός, οι σαρδέλες, ο λιναρόσπορος, το αβοκάντο και γενικά οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν το χρόνιο άσθμα και καθαρίζουν τους πνεύμονες. Τέλος, το σπανάκι, τα σπαράγγια, τα παντζάρια και οι φακές έχουν μεγάλη συγκέντρωση φολικού οξέως, που απομακρύνει τις καρκινογόνες ουσίες από τον οργανισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα: Τριπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου καρδιαγγειακού θανάτου