Χοληστερίνη: Αυτός είναι ο καρπός – φάρμακο που την κατεβάζει

γράφημα για την χοληστερίνη και την διατοφή
18-11-2020

Η υψηλή χοληστερίνη απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Συνήθως την ρυθμίζουμε με φάρμακο ή μια σωστή διατροφή. Υπάρχει όμως ένας καρπός που μπορεί να θεωρηθεί φάρμακο κατά της χοληστερίνης.

Κάστανο, η λύση κατά της χοληστερίνης

Το κάστανο ανήκει στην κατηγορία των ξηρών καρπών. Σε αντίθεση με τους περισσότερους καρπούς όμως, έχουν πολύ περισσότερο νερό (έως και 52%) και χαμηλή σε λίπος (7,2%). Τα κάστανα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, αλλά και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς και μεταλλικά άλατα όπως το κάλιο, ο φώσφορος και μικροποσότητες σιδήρου. Τέλος, περιέχουν βιταμίνες Β2 και Ε.

Οφέλη υγείας

Μειώνουν την χοληστερόλη. Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία συμβάλουν στην μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης, βοηθώντας στην πρόληψη εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Επίσης περιέχουν μαγγάνιο, ιχνοστοιχείο που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και μέσου αυτού του μηχανισμού συμβάλλει στην πρόληψη της θρόμβωσης και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

  • Ενισχύουν την πεπτική υγεία: Τα κάστανα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία: Περιέχουν λιποδιαλυτές βιταμίνες Β που ενισχύουν την υγεία του δέρματος, παράγουν ερυθρά αιμοσφαίρια, βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία. και ενισχύουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Δυναμώνουν τα οστά: Περιέχουν χαλκό, ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για δυνατά οστά, αλλά και για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
    Κατάλληλο για πάσχοντες από κοιλιοκάκη. Το αλεύρι του κάστανου είναι χωρίς γλουτένη οπότε μπορεί να καταναλωθεί από ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Βρασμένα ή ψημένα;

Τα βρασμένα κάστανα χωνεύονται πιο εύκολα από τα ψημένα. Επίσης, θεωρείται ότι τα βρασμένα περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τα ψημένα λόγω τους περιεχομένου τους σε νερό. Πρακτικά, σε 100 γραμμάρια βρασμένων κάστανων περιέχονται 120 θερμίδες και 190 θερμίδες στην περίπτωση των ψημένων. Όταν, λοιπόν, το βάρος είναι ίδιο, τα βρασμένα κάστανα πράγματι περιέχουν λιγότερες θερμίδες, ωστόσο όλα εξαρτώνται από το νερό που χάνεται ή απορροφάται κατά το μαγείρεμα είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η χοληστερίνη μειώνεται στον δυτικό κόσμο αλλά αυξάνεται στις φτωχές χώρες