Κορονοϊός: Σπεύδουν στο ΕΣΥ οι ιδιώτες γιατροί μετά την υπόσχεση μονιμοποίησης – Τι λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί

25-11-2020

Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε υπόσχεση μετατροπής όλων των συμβάσεων γιατρών ΜΕΘ σε “αορίστου χρόνου”, και οι ιδιώτες γιατροί -που μέχρι σήμερα δεν είχαν ανταποκριθεί “θερμά” στο κάλεσμα της κυβέρνησης για τη συστράτευσή τους στον πόλεμο κατά της πανδημίας- έδωσαν δυναμικό παρόν!

«Οι ιδιώτες γιατροί που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος είναι 210, τους οποίους και ευχαριστούμε», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Από αυτούς, οι 13 είναι στις ειδικότητες (ΜΕΘ) που προβλέπει η σχετική απόφαση, αποδέχτηκαν να είναι αποκλειστικής απασχόλησης και υπέγραψαν τη σύμβαση με τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, 8 από αυτούς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, 2 στο Νοσοκομείο Δράμας, 2 στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής και 1 στο Νοσοκομείο Έδεσσας.

Κοντοζαμάνης: “Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρούν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου στο ΕΣΥ”

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, τόνισε ότι 200 γιατροί με ειδικότητα ΜΕΘ, θα μονιμοποιηθούν μέσα στον επόμενο μήνα. Παράλληλα, έχουν ήδη προσληφθεί γιατροί που θα στελεχώσουν τη νέα ΜΕΘ 12 κλινών στο Νοσοκομείο Νίκαιας και προσλαμβάνονται το αμέσως επόμενο διάστημα και οι γιατροί ΜΕΘ που θα στελεχώσουν τη νέα Μονάδα Εντατικής, δυναμικότητας 30 κλινών, στο Νοσοκομείο ΚΑΤ.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, πάντως, άφησε ανοιχτό για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο της επίταξης γιατρών: “Εφόσον φτάσουμε στο σημείο να χρειαζόμαστε γιατρούς και να μην τους έχουμε το έσχατο σημείο είναι η επίταξη. Σίγουρα οι ανάγκες είναι αυξημένες στη Θεσσαλονίκη και μακάρι να μην χρειαστεί να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες”, τόνισε.

Νοσοκομειακοί γιατροί: “Απαιτούμε να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί εργαζόμενοι”

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμες προσλήψεις δεν έχουν γίνει στο ΕΣΥ από το 2018, ενώ η πολιτική των ελαστικών συμβάσεων εργασίας που ακολουθείται κατά κόρον από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, συντελεί στην ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση του ΕΣΥ.

Η νεότερη απόφαση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση γιατρών, ωστόσο, αφορά μόνο ένα μικρό ποσοστό γιατρών, τους γιατρούς ΜΕΘ, ενώ χιλιάδες ακόμη επικουρικοί γιατροί και νοσηλευτές που εξυπηρετούν με αυταπάρνηση τις ανάγκες της πανδημίας, αισθάνονται αδικημένοι.

Μιλώντας στο healthview.gr, o πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας, λέει ότι η απόφαση της κυβέρνησης δικαιώνει ένα πολύ μικρό ποσοστό γιατρών:

“Η απόφαση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των γιατρών ΜΕΘ Covid καλύπτει ένα πάρα πολύ μικρό μέρος από το συνολικό και διαχρονικό αίτημα μας για μετατροπή όλων των ελαστικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε αορίστου. Αυτό που εμείς διαχρονικά ζητάμε είναι η μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζομένων. Yπάρχουν χιλιάδες επικουρικοί γιατροί, οι οποίοι αυτή τη στιγμή καλύπτουν ανάγκες, όχι μόνο σε ΜΕΘ Covid, αλλά και στις κλινικές Covid και στα ΤΕΠ των τμημάτων Covid και κυρίως και στις άλλες κλινικές. Εμείς στον Ευαγγελισμό έχουμε δεκάδες επικουρικούς γιατρούς και εκατοντάδες επικουρικούς νοσηλευτές, οι οποίοι δεν ήρθαν μόνο στην περίοδο της πανδημίας, αλλά και πριν και έρχονται και στη συνέχεια. Για όλους αυτούς ζητάμε μονιμοποίηση”, τονίζει ο κ. Σιώρας

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Αορίστου χρόνου όλοι οι γιατροί στις ΜΕΘ