Κορονοϊός: Δημοσιεύματα για “διπλοεγγραφές κρουσμάτων” εκθέτουν τον ΕΟΔΥ – Διαψεύδεται από Χαρδαλιά και Πέτσα

29-11-2020

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά από δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων, που αποκαλύπτουν “διπλές λίστες” στην ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων, αλλά και “μέτωπα” μεταξύ των υπεύθυνων προσώπων για τη διαχείριση της πανδημίας. Ο ΕΟΔΥ διέψευσε τα δημοσιεύματα, αποδίδοντάς τα σε “αποκυήματα νοσηρής φαντασίας”. Ωστόσο, η υπόθεση προκαλεί ερωτηματικά σε μια εποχή κρίσιμη για τη χώρα, στο επίπεδο της πανδημίας. 

Τα δημοσιεύματα του Βήματος της Κυριακής, αλλά και της Κυριακάτικης Δημοκρατίας, αναφέρονται σε «παράλληλο» σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ με αποτέλεσμα τα στοιχεία που φτάνουν καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και αυτά που τελικά ανακοινώνονται, να έχουν κενά και να μην είναι τα πραγματικά. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι στο Μαξίμου υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Επίσης, έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα στη διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με όσα γράφτηκαν. Από τη μία μεριά βρίσκεται ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ενώ από την άλλη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Οι δύο τελευταίοι, μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις δύο εφημερίδες εκφράζουν σημαντικές ενστάσεις για την εγκυρότητα της καταγραφής των στοιχείων στο μητρώο ασθενών Covid-19, το οποίο ενημερώνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος από τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Υπήρξαν, μάλιστα, όπως αναφέρεται σημαντικές καθυστερήσεις στην ενημέρωση των επιδημιολογικών στοιχείων.

Fake news λένε οι Στέλιος Πέτσας και Νίκος Χαρδαλιάς

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα ο κυβερνητικός εκπροσώπος Στέλιος Πέτσας: “H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων” και συμπληρώνει ότι οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ εργάζονται συστηματικά και ακούραστα, ενώ τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο Οργανισμός είναι “έγκυρα και αξιόπιστα”, όπως αναφέρει ο κ. Πέτσας

Και ο ίδιος ο Νίκος Χαρδαλιάς, επίσης, με σημερινή ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media, διαψεύδει τα περί διπολεγγραφής, λέγοντας ότι υπάρχει καλό κλίμα ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς με “δημιουργικές εντάσεις κάποιων στιγμών”, όπως τονίζει.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Τα σημερινά δημοσιεύματα για όλους εμας στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας, όσους δηλ καθημερινά ζούμε αυτή τη συνεργασία είναι παντελώς άδικα και αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξυ μας σχέσεις. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας, υπαρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού και υπάρχουν και οι δημιουργικές εντάσεις κάποιων στιγμών που συνοδεύουν κάθε ομάδα, κάθε οικογένεια, κάθε παρέα ανθρώπων που συναντιούνται στο πεδίο της κοινής τους μαχης”.

Δείτε την ανάρτησή του Νίκου Χαρδαλιά:

ΕΟΔΥ: “Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας – Άριστη η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων”

“Αποκύηματα νοσηρής φαντασίας” χαρακτηρίζει με σημερινή ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, τα δημοσιεύματα. Σημειώνεται χαρακτηριστικά, ότι “Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές”.Επίσης, επισημαίνεται ότι “Η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ήταν, είναι και θα παραμείνει άριστη”.

Τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων

Ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ξεκίνησε δική του ξεχωριστή καταγραφή τον Αύγουστο με ανάθεση σε άλλον ανάδοχο, ενώ γιατροί που είχαν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ διαπίστωναν ότι τα αποτελέσματα που δήλωναν, είχαν απόκλιση από όσα ανακοινώνονταν τελικά. Τα στοιχεία που δίνονταν στις επίσημες ανακοινώσεις, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ ήταν μια “πρόχειρη συγκόλληση δύο αρχείων διαφορετικής καταγραφής”.

Το θέμα έχει φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η εφημερίδα σημειώνει: «Ορισμένοι έχουν γίνει μάρτυρες σε τραγελαφικές καταστάσεις κατά το ημίωρο πριν από την ανακοίνωση των κρουσμάτων».

Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι υπάρχει ένα μόνο, σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19.

“Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.
2. Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.
3. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινα η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” του ΕΟΔΥ.

Οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων”, σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.