Πανεπιστήμιο Οξφόρδης & AstraZeneca: Δημοσιεύτηκαν στο The Lancet τα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ των δοκιμών

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
08-12-2020

Μεταξύ των εμβολιασθέντων δεν παρατηρήθηκε σοβαρή νόσος ούτε ανάγκη νοσηλείας.

Σύμφωνα με δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70,4%. Η αποτελεσματικότητα υπολογίστηκε με βάση δεδομένα από 11.636 εθελοντές από τη Βρετανία και τη Βραζιλία. Τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης της Φάσης III έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου COVID-19 και ότι προστατεύει από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία.

Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, η ενδιάμεση ανάλυση αφορούσε εθελοντές οι οποίοι έλαβαν είτε τις δύο κανονικές δόσεις του εμβολίου (οπότε η αποτελεσματικότητα ήταν 62,1%) ή χαμηλή δόση ακολουθούμενη από κανονική δόση (οπότε η αποτελεσματικότητα έφτασε στο 90%).

Η υποβολή των δεδομένων σε ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχει ήδη ξεκινήσει. Η εταιρεία καταβάλλει προσπάθειες για την καταχώριση έκτακτης ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να επισπευσθεί η διαθεσιμότητα εμβολίων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η AstraZeneca σημειώνει ταχεία πρόοδο στην κατασκευή με δυνατότητα παραγωγής έως και 3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το 2021 σε κυλιόμενη βάση, εν αναμονή των ρυθμιστικών εγκρίσεων.

Το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί, να μεταφερθεί και να αντιμετωπιστεί υπό κανονικές συνθήκες ψύξης.