Advantage Hers: η καμπάνια ευαισθητοποίησης για γυναίκες με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, από την Caroline Wozniacki και την UCB

17-12-2020

Η Caroline Wozniacki, είναι ένας θρύλος του τένις και μία από τις σχεδόν 100 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως, με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Δανέζα (Πολωνικής καταγωγής) η Βοζνιάτσκι έφτασε στην 1η θέση της κατάταξης το 2010 και το 2011. Στη συνέχεια παρέμεινε στις πρώτες θέσεις τα επόμενα χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2018, ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με ρευματοειδή αρθρίτιδα και θα ήθελε να συνεχίσει να παίζει επαγγελματικά για να γίνει παράδειγμα για άτομα με την πάθηση. Κατάφερε να συνεχίσει και παρόλη την αρχική πτώση στις επιδόσεις της μετά τη διάγνωσή της, κατάφερε να κερδίσει το China Open το 2018 στο Πεκίνο. Χωρίς να χάσει ούτε ένα σετ.  Τον Ιανουάριο του 2020 δήλωσε ότι αποσύρεται από το επαγγελματικό τένις.

Ήταν πολύ λογικό λοιπόν, η Caroline να επιλεγεί ως το πρόσωπο της καμπάνιας Advantage Hers. Η καμπάνια έχει στόχο να στηρίξει τις γυναίκες που ζουν με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπως ακριβώς και η ρευματοειδής αρθρίτιδα και να τις προτρέψει να αναλάβουν περισσότερο ενεργό ρόλο στις αποφάσεις που σχετίζονται με τη θεραπεία τους.

Advantage Hers

Η Advantage Hers είναι μια πρωτοβουλία της UCB, μιας διεθνούς βιοφαρμακευτικής εταιρείας. Έχει στόχο την αφύπνιση, και των κοινωνιών και των γυναικών που πάσχουν καθώς δεν είναι τόσο γνωστό ότι οι χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η ψωρίαση, επηρεάζουν περισσότερα από 180 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Με περίπου το μισό των οποίων να είναι γυναίκες.

Αυτές οι χρόνιες παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντική σωματική και συναισθηματική πίεση σε όσους ζουν με αυτές. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν. Συνήθως περιλαμβάνουν χρόνιο πόνο, συνεχή κόπωση, γαστρεντερικές επιπλοκές και συχνές λοιμώξεις. Σε άλλες περιπτώσεις, συναισθηματική επίπτωση, όπως κατάθλιψη ή άγχος, και συνοσηρότητες όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Η Caroline μοιράζεται το ταξίδι της με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα στα προσωπικά της μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από τα αρχικά προβλήματα και τις αγωνίες, μέχρι τη διάγνωση, τις προσαρμογές που έκανε και κάνει στη ζωή της και τους στόχους που έχει για το μέλλον. Ένας από αυτούς είναι να εμπνεύσει, να ενθαρρύνει και να ενδυναμώσει άλλες γυναίκες που ζουν αντίστοιχες καταστάσεις με τις χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους μεταφέροντας την εμπειρία της όπως η ίδια τονίζει:

«Γνωρίζω από εμπειρία τις δυσκολίες της καθημερινότητας με μια χρόνια ασθένεια, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, καθώς και τις καθυστερήσεις που μπορεί να υπάρξουν σε μια έγκαιρη και σωστή διάγνωση. Γι’ αυτό είμαι τόσο παθιασμένη με τη συμμετοχή μου στην καμπάνια Advantage Hers. Μέσω αυτής της καμπάνιας θέλω να έρθω σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες σαν κι εμένα με χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες σε όλο τον κόσμο, για να βοηθήσω…. Συλλογικά, μπορούμε να υποστηρίξουμε η μία την άλλη κερδίζοντας πλεονέκτημα έναντι των νοσημάτων μας, με μικρές νίκες την κάθε φορά».

Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες με αυτές τις παθήσεις βιώνουν μοναδικές προκλήσεις και ανισότητες

Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις από τους άνδρες στη λήψη μιας ακριβούς διάγνωσης για ορισμένες από τις παθήσεις, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις εκβάσεις της νόσου τους. Επίσης, οι διάφορες χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο πόνο, κόπωση, απώλεια λειτουργικότητας και άγχος στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες με τις ίδιες παθήσεις. Επιπλέον, οι γυναίκες που ζουν με αυτές τις χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους μπορεί να έχουν κενά στις γνώσεις τους. Ακόμα και να αντιμετωπίζουν μη διαχειριζόμενα ζητήματα σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη, όπως ο οικογενειακός προγραμματισμός, και μπορεί να μην αισθάνονται ότι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις σωστές ερωτήσεις στον γιατρό τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Caroline θα μοιραστεί το ταξίδι της με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα στα μέσα κοινωνικής της δικτύωσης, Στη συνέχεια θα ενθαρρύνει άλλες γυναίκες να συμμετάσχουν στη συζήτηση χρησιμοποιώντας το hastag #AdvantageHers. Σκοπεύει επίσης να κάνει εμφανίσεις σε εκδηλώσεις υψηλού προφίλ. Με αυτό τον τρόπο θα μοιραστεί την ιστορία της και θα ενημερώσει για τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των γυναικών με αυτές τις χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους.

Για όποιον θέλει να συμμετάσχει, μπορεί να ακολουθήσει την Caroline στα κοινωνικά της κανάλια (Instagram: @carowozniacki Twitter: @CaroWozniacki Facebook: Caroline Wozniacki), χρησιμοποιώντας το #AdvantageHers. Περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους υπάρχουν στον ιστότοπο της καμπάνιας, AdvantageHers.com. (αναζητήστε την  ενότητα στα ελληνικά).

Σχετικά με τις χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Χρόνια φλεγμονή είναι κάθε μακροχρόνια φλεγμονή – δηλαδή κατάσταση που το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει και απομακρύνει επιβλαβή ερεθίσματα – που διαρκεί από αρκετούς μήνες έως χρόνια. Η φράση «χρόνια φλεγμονώδης νόσος» είναι μια ευρεία και εξελισσόμενη περιγραφή για παθήσεις που σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή.

Αυτές οι ασθένειες έχουν μεγάλο επιπολασμό στον δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μάλιστα μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη στις αρθρώσεις, λειτουργική βλάβη και αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.