Clawback και στη δαπάνη των εμβολίων προβλέπει ΚΥΑ

21-12-2020

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζεται το ύψος της δαπάνης των εμβολίων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με την απόφαση, που συνυπογράφουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, το ύψος της δαπάνης των εμβολίων καθορίζεται στα 100 εκ ευρώ για το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο 2020 έως Δεκέμβριο 2020.

Όπως διευκρινίζεται στην ΚΥΑ, «σε περίπτωση υπέρβασης άνω των 100 εκ ευρώ, το υπερβάλλον ποσό επιμερίζεται σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας με βάση το ποσοστό συμμετοχής κάθε φαρμακευτικής εταιρείας ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) στη δαπάνη» ενώ ξεκαθαρίζεται ότι στη διαδικασία αυτή δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί ανάπτυξης (10% του ποσού).

Το ποσό της συνολικής υπέρβασης θα βεβαιώνεται και θα καταβάλλεται από τη φαρμακευτική εταιρεία ή ΚΑΚ στο τέλος του χρόνου. Ο ΕΟΠΥΥ θα παρακολουθεί διακριτά στον προϋπολογισμό του την αποζημίωση των συνταγογραφούμενων εμβολίων και η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνεται ανά μήνα με ανάλογη χρέωση. Τα ιδιωτικά φαρμακεία υποβάλουν προς τον ΕΟΠΥΥ τις εκτελεσμένες συνταγές εμβολίων, σε διακριτό φάκελο μαζί με τις συνταγές των φαρμάκων, εκδίδοντας χωριστό τιμολόγιο.