Όσοι καταφέρνουν να κόψουν το τσιγάρο είναι φτιαγμένοι για επιτυχία

26-12-2016
Το να κόψει κανείς το τσιγάρο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλοί το έχουν προσπαθήσει αλλά δεν το έχουν καταφέρει. Αυτό κυρίως επειδή η νικοτίνη είναι τόσο εθιστική όσο το αλκοόλ ή η κοκαΐνη. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως αυτοί που καταφέρνουν να κόψουν τελικά το τσιγάρο είναι γεννημένοι για την επιτυχία. 
 
Ερευνητές από την μεγάλη αλυσίδα νοσοκομειακών κλινικών Duke στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 85 εθελοντές που είχαν την θέληση να κόψουν το κάπνισμα επί δέκα εβδομάδες. Οι ειδικοί έκαναν ειδικές αξονικές εγκεφάλου στους εθελοντές οι οποίοι στη συνέχεια προσπάθησαν να κόψουν το τσιγάρο επί δυόμιση μήνες.
 
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neuropsychopharmacology, έδειξαν πως οι 44 εθελοντές που κατάφεραν τελικά να κόψουν με επιτυχία το κάπνισμα παρουσίασαν κάτι κοινό. Είχαν καλύτερη σύνδεση ανάμεσα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου τους. Αυτό σημαίνει πως αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχημένοι και σε άλλους τομείς της ζωής τους.
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Merideth Addicott ‘για να το θέσουμε πιο απλά, η περιοχή του του εγκεφάλου που λέγεται νησίδα στέλνει μηνύματα σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου και μετά παίρνει την απόφαση για το αν θα πιάσει το τσιγάρο ή όχι”.
 
Οι καπνιστές που κατάφεραν να κόψουν το τσιγάρο είχαν καλύτερο συγχρονισμό ανάμεσα στη νησίδα και τον σωματοαισθητικό φλοιό. Αυτό είναι το κομμάτι που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της κίνησης μας και την αφή.