Στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η συζήτηση για επέκταση του εγγράφου στον τουρισμό, την εστίαση και διασκέδαση

18-01-2021

Την ερχόμενη Πέμπτη 21 Ιανουαρίου θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης, το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η πρόταση ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό εμβολιασμού για να δοθεί ώθηση στην βιομηχανία του τουρισμού που έχει καταρρεύσει εξαιτίας της επιδημίας.

Ήδη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει διατυπώσει θετική άποψη για το πιστοποιητικό σημειώνοντας πως τι τα δικαιώματα που θα απορρέουν από αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αυτό το «πολύ καίριο» θέμα θα συζητηθεί στην σύνοδο κορυφής η οποία θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη. Σε συνέντευξή του σε ολλανδικό δίκτυο δήλωσε ότι υπάρχουν «δύο θέματα: Είμαστε σύμφωνοι για την εισαγωγή ενός τέτοιου πιστοποιητικού. Και αν είμαστε σύμφωνοι, πότε πρέπει να γίνει;». Όπως είπε, χρειάζεται να εμβολιασθεί μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων πριν από την θέσπιση ενός διαβατηρίου εμβολιασμού. «Αν εφαρμοζόταν πολύ νωρίς, θα προκαλούσε δυσαρέσκεια στην Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, σε συνέντευξή του, ανέφερε πως όποιος έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να επιτρέπεται να επισκεφθεί και πάλι εστιατόρια και κινηματογράφους. «Δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά για άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όσων έχουν εμβολιαστεί», τόνισε ο κ. Μάας εξηγώντας ότι οι περιορισμοί επιβάλλονται προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και λόγω του κινδύνου υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας.

Οι… επιφυλακτικοί

Η Γαλλία είναι «επιφυλακτική» ως προς την θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον. Όπως είπε, «εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο».

Σημειώνεται ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προς το παρόν,  δεν συνιστά στις χώρες την ύπαρξη ενός διαβατηρίου εμβολιασμού. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:  «Προς το παρόν, μην εισάγετε απαιτήσεις απόδειξης εμβολιασμού ή ασυλίας για διεθνή ταξίδια ως προϋπόθεση εισόδου σε μια χώρα, καθώς εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα κάποια κρίσιμα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης, καθώς και με την περιορισμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων».