Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: στο «τραπέζι» οι καθυστερήσεις στα εμβόλια και το πιστοποιητικό εμβολιασμού

21-01-2021

Το ζήτημα των εμβολίων θα θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., καθώς ο εμβολιασμός γίνεται με αργούς ρυθμούς εξαιτίας των καθυστερήσεων στις παραδόσεις. Στη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συζητηθούν οι εξελίξεις αναφορικά με την έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης, με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από την Pfizer σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Παράλληλα, στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής βρίσκεται και η ελληνική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα συμβάλει στην διευκόλυνση των μετακινήσεων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά αντίθετα για απαλλαγή από περιορισμούς που εκ των πραγμάτων ο COVID θέτει σήμερα στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων» προσθέτοντας πως «αφορά και τον τουρισμό και την οικονομία μας».

Χθες πάντως κοινοτικός αξιωματούχος ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 αρχηγών κρατών σχολίαζε πως οι ηγέτες δεν αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πιστοποιητικό ανοσίας, αφού τίθενται πολλά ζητήματα, από το πόσο θα διαρκεί η ανοσία στους εμβολιασμένους -στοιχείο που ακόμη δε γνωρίζουν οι επιστήμονες- μέχρι το τι θα ισχύει για όσους έχουν εμβολιαστεί με μη εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) εμβόλια.