Οι 4 φάσεις του εμβολιασμού κατά της Covid-19 στα νησιά

21-01-2021

Τον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών μας παρουσίασε ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ,  και υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολιασμών, Ταξίαρχος Αρίστος Περρής.

Όπως ανάφερε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ο εμβολιασμός στη νησιωτική χώρα θα διεξαχθεί σε 4 φάσεις.

Συγκεκριμένα, η κάθε φάση θα περιλαμβάνει:

  1. 18 νησιά με νοσοκομειακές μονάδες
  2. 12 νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο από 3.500
  3. 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 έως 3.500
  4. Νησιά με πληθυσμό κάτω από 1.000

Η 1η φάση του εμβολιασμού, στα νησιά με νοσοκομειακές μονάδες δηλαδή, άρχισε με το υγειονομικό προσωπικό στις 11 Ιανουαρίου. Συνεχίζεται για μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Τα νησιά της φάσης 1 είναι τα εξής:

Για τη φάση 2 ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει για μόνιμους κάτοικους άνω των 80 ετών στις  28 Ιανουαρίου και θα συνεχιστεί για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Τα νησιά της φάσης 2 είναι τα εξής:

Για τη φάση 3 η έναρξη του εμβολιασμού για μόνιμους κάτοικους ξεκινάει στις 10 Φεβρουαρίου και αφορά τα εξής νησιά:

Στη φάση 4 ο εμβολιασμός θα γίνει σε συνεργασία με Υπ. Εσωτερικών και Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για επιθυμούντες κατοίκους άνω των 18 ετών. Εκτιμώμενη ολοκλήρωση της φάσης αυτής, είναι τον Φεβρουάριο 2021.

Έναρξη φάσης με το Καστελόριζο: 27-30 Ιανουαρίου 2021.

Η φάση 4 αφορά τα παρακάτω νησιά:

Η μεταφορά των εμβολίων και προσωπικού για τη φάση 4, θα γίνει αεροπορικώς με μέσα του ΓΕΕΘΑ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αλλά και ακτοπλοϊκώς με σκάφη του λιμενικού.

Για τις υπόλοιπες φάσεις, η μεταφορά των εμβολίων θα γίνεται αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς με τακτικά δρομολόγια ή ακόμα και με σκάφη του λιμενικού αν χρειαστεί (ειδικά για τη φάση 3).