Τρία στελέχη του μεταλλαγμένου ιού εντοπίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα – Εκφράζονται φόβοι για διασπορά

26-01-2021

Σε τρεις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, το Εργαστήριο Αναφοράς του ΑΠΘ, εντόπισε μεταλλαγμένα στελέχη του ιού της Μεγάλης Βρετανίας. “Δεν αποκλείεται να υπάρχει διασπορά” υποστηρίζουν οι επιστήμονες εξαιτίας του γεγονότος ότι τα κρούσματα δεν προέρχονταν από την ίδια περιοχή.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, μεταλλαγμένα δείγματα του νέου και πιο μεταδοτικού στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας είχαν εντοπιστεί μόνο στην Αθήνα και την Κρήτη.

Η Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Βορείου Ελλάδος, Άννα Παπά – Κονιδάρη, υποστηρίζει ότι θα επεκταθούν οι έλεγχοι και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, οπότε τις επόμενες μέρες θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα:

«Έχουμε ταυτοποιήσει τρία περιστατικά από το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος. Ήταν σε τρεις διαφορετικές περιοχές γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν είναι κάτι σπάνιο. Δεν είναι στη Θεσσαλονίκη, είναι αλλού”, διευκρινίζει.

Η διευθύντρια του Εργαστηρίου του ΑΠΘ τονίζει, επίσης, ότι έχουν πλέον διαθέσιμη στο εργαστήριο μια νέα ταχύτερη μέθοδο με την οποία μπορούν να κάνουν την ταυτοποίηση των δειγμάτων σε μικρότερο χρόνο.

“Με τη νέα μέθοδο, μπορούμε το πολύ σε 1-2 ημέρες να έχουμε αποτέλεσμα. Αυτό είναι το καλό, γιατί μπορεί κανείς να επέμβει, αν και όλοι οι ασθενείς είναι ήδη σε απομόνωση”

Αρκουμανέας: Είναι πιο μεταδοτικό κατά 50%

Για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού στην Βόρεια Ελλάδα και τις ενδείξεις διασποράς στην περιοχή, μίλησε το πρωί ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας στον ΣΚΑΙ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Η μετάλλαξη της Βρετανίας είναι η μόνη που έχει εντοπιστεί στην χώρα μας. Μέχρι στιγμής είναι 59 κρούσματα αλλά εξετάζουμε και κάποια στην Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικό κατά 50%. Αυτή την στιγμή υπάρχει ανησυχία και περιμένουμε στοιχεία από την παγκόσμια κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά.