Κορωνοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν να κολλήσουν μέσω του φαγητού

γραφικό που δείχνει πως είναι ο κορωνοϊός και η μετάλλαξη Όμικρον
26-01-2021

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τα σταγονίδια και τα αερολύματα που δημιουργούνται όταν κάποιος ασθενής βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Αυτά τα σταγονίδια εξαπλώνονται μέσω του αέρα και εισέρχονται στους ανώτερους αεραγωγούς άλλων ανθρώπων. Ο ιός εισέρχεται μέσω της μύτης, του στόματος ή των ματιών και αρχίζει να εξαπλώνεται στα τοπικά κύτταρα. Τελικά, φτάνει στους πνεύμονες, όπου και προκαλεί την μεγαλύτερη ζημιά.

Τώρα, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο St. Louis υποθέτουν ότι ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης με έναν ασυνήθιστο τρόπο: Τρώγοντας!

Κορωνοϊός: Το υποκείμενο νόσημα που κάνει πιθανή την μετάδοση μέσω του φαγητού

Στις πρώτες μέρες της πανδημίας, μάθαμε ότι με το φαγητό δεν κολλάς COVID-19. Ο ιός SARS-CoV-2 συνδέεται με τους υποδοχείς ACE2 των κυττάρων στην μύτη και στους πνεύμονες. Aλλά όχι στον πεπτικό σωλήνα. Το στομαχικό οξύ μπορεί να καταστρέψει σωματίδια που μπορεί να υπάρχουν στα τρόφιμα. Το μαγείρεμα των τροφίμων καταστρέφει επίσης τον ιό. Οι ειδικοί της υγείας συνέστησαν εξαρχής στους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους συχνά, όταν χειρίζονται φαγητό. Τους επόμενους μήνες, οι υγειονομικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Π.Ο.Υ., τόνισαν ότι η μετάδοση μέσω συσκευασίας τροφίμων είναι πρακτικά απίθανη.

Οι ερευνητές στο St. Louis ανακάλυψαν κάτι που δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν στον ιό. Μελέτησαν ασθενείς που πάσχουν από μια νόσο που ονομάζεται Barrett (Barrett’s esophagus). Αυτοί οι ασθενείς αναπτύσσουν οισοφαγικά κύτταρα, που μπορούν να συνδεθούν με τον νέο κορονοϊό.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οξέος μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στον οισοφάγο, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιήσεων των κυττάρων που αρχίζουν να μοιάζουν με τα εντερικά κύτταρα.

Αυτά τα κύτταρα έχουν υποδοχείς τύπου ACE2, οπότε ο κορονοϊός θα μπορούσε να συνδεθεί σε αυτά καθώς διέρχεται από τον οισοφάγο.

Τι λένε οι ειδικοί

“Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι τα άτομα με νόσο Barrett έχουν υψηλότερα ποσοστά COVID-19, ή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά μέρος του λόγου είναι επειδή αυτό δεν έχει μελετηθεί επισταμένως”, δήλωσε ο δρ. Jason C. Mills του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. «Τώρα που έχουμε αποδείξει αυτήν τη σύνδεση, ίσως αξίζει να κοιτάξουμε και να δούμε εάν τα άτομα με Barrett έχουν υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης COVID-19″.

Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο Barrett λαμβάνουν συνήθως έναν τύπο φαρμάκου που ονομάζεται αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, για να καταστέλλουν τις εκκρίσεις οξέων. Ως αποτέλεσμα, η οξύτητα του στομάχου μειώνεται. Αυτό θα μπορούσε να έχει μια άλλη παρενέργεια: περισσότεροι ιοί μπορεί να περάσουν από το στομάχι και στη συνέχεια να συνδεθούν με τους υποδοχείς στο έντερο.

Εντούτοις, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κινδυνεύει να προσβληθεί από τον ιό μέσω του φαγητού.
Οι ερευνητές έχουν δείξει -μέσω εργαστηριακών πειραμάτων- ότι ο κορονοϊός μπορεί να συνδεθεί με τροποποιημένα κύτταρα στον οισοφάγο, αλλά αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι συμβαίνει και στην πραγματική ζωή. Δεν είναι επίσης σαφές τι θα συνέβαινε εάν ένα άτομο που πάσχει από Barrett προσβληθεί από τον ιό μόνο μέσω της τροφής, αλλά όχι μέσω των αεραγωγών.

Αυτό που απέδειξαν οι επιστήμονες μέχρι στιγμής είναι ότι ο κορονοϊός μπορεί πράγματι να συνδεθεί με τα οισοφαγικά κύτταρα σε άτομα με τη νόσο Barrett.
Πολλοί ασθενείς με COVID-19 αναπτύσσουν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος και διάρροια. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η νόσος Barrett μπορεί να επηρεάσει αυτά τα συμπτώματα, ή να αυξήσει τη σοβαρότητα της COVID-19.

Πηγή: https://medicine.wustl.edu
Πηγή: https://bgr.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Τα παιδιά τον μεταδίδουν 60% πιο εύκολα απ’ όσο οι ηλικιωμένοι