Νέα συμφωνία για επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίων στην Eυρώπη. Την Παρασκευή ο EMA αποφασίζει για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
27-01-2021

Συμφωνία για την παραγωγή τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για την Covid-19 υπέγραψαν η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi και η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech. Η γαλλική εταιρεία θα συνδράμει στην παραγωγή των εμβολίων που έχουν αναπτύξει οι ανταγωνιστές της, μέχρι τα τέλη του έτους. Τα εμβόλια προορίζονται για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι η συνεργασία της Sanofi με την βρετανική GlaxoSmithKline για την ανάπτυξη δύο εμβολίων. Το σχέδιό της όμως καθυστερεί. Και δεν αναμένεται το εμβόλιο ή τα εμβόλια να κυκλοφορήσουν πριν από τα τέλη του 2021. Στο πλαίσιο αυτό, η γαλλική κυβέρνηση την προέτρεψε να θέσει στη διάθεση άλλων εταιρειών τις αλυσίδες παραγωγής της, για να αυξηθεί η ποσότητα των εμβολίων που χρησιμοποιούνται ήδη.

Ο EMA αποφασίζει για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξετάζει το αίτημα της εταιρείας AstraZeneca για έγκριση του εμβολίου της για την Covid-19. Η απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της σουηδοβρετανικής AstraZeneca αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή. Θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κυκλοφορία του στην ευρωπαϊκή αγορά.