Κομισιόν: Το απόγευμα η κρίσιμη συνάντηση με την AstraZeneca – Θα δώσει εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις

Εμβόλια
27-01-2021

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca διέψευσε προηγούμενη είδηση που έκανε τον γύρω του κόσμου, ότι αρνήθηκε να προσέλθει σε συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση με θέμα την τροφοδοσία της Ευρώπης σε εμβόλια κατά της Covid-19. Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η συνάντηση θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα αργότερα σήμερα.

«Θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ Ανσχόμπερ δήλωσε νωρίτερα ότι η εταιρεία ανέβαλε μέχρι την Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις για την μείωση της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε εμβόλια.

AstraZeneca: Η ανακοίνωση της εταιρείας

Ταυτόχρονα με ανακοίνωσή της, η ίδια η AstraZeneca δηλώνει την κατανόησή της για την απογοήτευση των αρμόδιων αρχών της ΕΕ σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, ενώ επικαλείται πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα των εργοστασίων της που εδρεύουν σε χώρες της Ευρώπης:

“Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε την απογοήτευση των αρμοδίων αρχών, καθώς οι αρχικές παραγγελίες που θα παραδοθούν στην ΕΕ θα είναι μικρότερες από τις προβλεπόμενες. Αυτό οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον μικρότερο αριθμό δόσεων ανά παρτίδα”, αναφέρει η εταιρεία.

AstraZeneca: “Οι παραγγελίες εξυπηρετούνται από συγκεκριμένες εφοδιαστικές αλυσίδες”

Στην ίδια ανακοίνωση η AstraZeneca εξηγεί ότι κάθε εφοδιαστική αλυσίδα έχει συσταθεί για να καλύψει τις ανάγκες μίας συγκεκριμένης συμφωνίας: «Tο εμβόλιο που παράγεται από την κάθε αλυσίδα εφοδιασμού, αφορά διανομή σε συγκεκριμένες χώρες ή περιοχές. Η κάθε περιοχή δηλαδή θα λάβει τις δόσεις που παράγονται στα εργοστάσια που της “ανήκουν””.

Η Κομισιόν, απείλησε χθες με “εμπάργκο” και “δέσμευση των παραγγελιών” τις εξαγωγές της AstraZeneca προς τρίτες χώρες εκτός ΕΕ. Η εταιρεία, ωστόσο, απαντά ότι η κάθε παραγγελία εξυπηρετείται αποκλειστικά από τα τοπικά εργοστάσια κάθε διεθνούς οργανισμού που έχει παραγγείλει εμβόλια:

“Κάθε εφοδιαστική αλυσίδα αναπτύχθηκε με επενδύσεις από συγκεκριμένες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς, βάσει των συμφωνιών που είχαν γίνει για την προμήθεια δόσεων του εμβολίου. Μία από αυτές τις συμφωνίες ήταν και με την ΕΕ”, σημειώνει η εταιρεία και καταλήγει:

«Πάνω από όλα όμως είναι η ασφάλεια των ασθενών. Συνεχίζουμε να προωθούμε την παραγωγή ακόμη μεγαλύτερη ποσοτήτων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας».