Κρίσιμο 48ωρο για την εξέλιξη της πανδημίας. Κρούσματα και διασπορά θα «δείξουν» νέα αυστηρότρα μέτρα

03-02-2021

«Συναγερμός» έχει σημάνει μετά την εκτόξευση του αριθμού κρουσμάτων και τη μεγάλη διασπορά της βρετανικής μεταλάξης. Οι Λοιμωξιολόγοι αξιολογούν καθημερινά τα στοιχεία, επισημαίνοντας πως αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων θα εισηγηθούν τη λήψη νέων μέτρων. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους, ότι αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, θα τα πάρει.

Η Αττική εμφανίζει υψηλό ιικό φορτίο και εκτίναξη των κρουσμάτων σε ένα 48ωρο. Το κέντρο της Αθήνας «βράζει» με 180 κρούσματα, ενώ στο «κόκκινο» είναι Βύρωνας, Χαλάνδρι, Καλλιθέα, Περιστέρι, Γλυφάδα και Αχαρνές. Η ανησυχία εντείνεται και από τη μεγάλη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης, που είναι πιο μεταδοτική κατά 70%. Συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 204 κρούσματα ενώ έχει καταγραφεί και ένα κρούσμα της μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής.

Την ίδια ώρα, 10 εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, μετά από τεστ που διενεργήθηκαν στο τελευταίο 24ωρο ενώ σημερα έχουν προγραμματιστεί 400 τεστ σε εργαζόμενους. Στον Πύργο Ηλείας, τέσσερις ηλικιωμένοι σε ιδιωτική δομή βρέθηκαν θετικοί. Στο Κέντρο Υγείας Βάρδας μεταφέρθηκε ακόμη ένας ηλικιωμένος, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Προβληματισμός και για τη Θεσσαλονίκη καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έγινε και πάλι τριψήφιος. Το θέμα θα συζητηθεί αύριο σε διευρυμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη σύσκεψη θα συμμετεχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικης Προστασιας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Προ των πυλών νέα μέτρα

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως είναι σημαντικό η χώρα μας με στοχευμένες κινήσεις να μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση και να μην έχουμε ένα τρίτο επιδημικό κύμα.

Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι ένα καθολικό lockdown μπορεί να αποφευχθεί με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Ο καθηγητής είπε πως η εξέλιξη του 48ωρου θα «δείξει» τα συμπληρωματικά μέτρα που θα ληφθούν ώστε να περιοτιστεί η εξάπλωση του ιού.

Την Πέμπτη η εισήγηση των ειδικών

Αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει η επιτροπή Λοιμωξιολόγων και θα αξιολογήσει την πορεία των κρουσμάτων Στη συνέχεια θα γίνει η εισήγηση της Επιτροπής προς την κυβέρνηση για την επιβολή ή όχι νέων μέτρων, με τον πρωθυπουργό να έχει τον τελευταίο λόγο.