Θεοδωρίδου: Ενδεχομένως να χορηγηθεί και στην Ελλάδα το εμβόλιο στους άνω των 65 όταν εγκριθούν οι μελέτες

Θεοδωρίδου
08-02-2021

Εάν το εμβόλιο της AstraZeneca αποδειχθεί αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, θα μπορεί να γίνεται και σ’ αυτούς, τόνισε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως «πιστεύουμε ότι το εμβόλιο αυτό θα είναι αποτελεσματικό και στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά οι μελέτες που έγιναν, περιελάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων άνω των 65 ετών, οπότε δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους σε αυτές τις ομάδες». Σύντομα όπως είπε, θα έχουμε αποτελέσματα και για αυτές τις ηλικιακές ομάδες, οπότε αν είναι θετικά, το εμβόλιο θα μπορεί να ενταχθεί στον προγραμματισμό και για τον δικό τους εμβολιασμό. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πρόκειται για ένα εμβόλιο ασφαλές, που παράγει αντισώματα και είναι αποτελεσματικό.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, υπενθύμισε την απόφαση της επιτροπής, να γίνεται ο εμβολιασμός σε πρώτη φάση, στις ηλικίες των 18 έως 64 ετών στη χώρα μας, και από την πρώτη μέχρι την δεύτερη δόση να μεσολαβούν 12 εβδομάδες. «Όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, τόσο μεγαλύτερο είναι και το επίπεδο αντισωμάτων που αναπτύσσονται με τον εμβολιασμό», επισήμανε. Αναφερόμενη σε ένα άλλο ζήτημα που αφορά την γονιμότητα, είπε ότι αυτή δεν επηρεάζεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας από τον εμβολιασμό, και είναι αθώα η χορήγηση του εμβολίου σε σχέση με την παραπληροφόρηση που υπάρχει.

Θεοδωρίδου: Η επιδημία της … παραπληροφόρησης!

Η ίδια μίλησε για δύο επιδημίες: αυτήν της COVID-19 και την “επιδημία της υπερπληροφόρησης”, όπως είπε, η οποία δημιουργεί φόβο, άγχος και ανασφάλεια. «Η πρώτη επιθυμία θα αντιμετωπιστεί με τον εμβολιασμό. Για τη δεύτερη, καλό θα ήταν να έχουμε στο μυαλό μας το ‘παν μέτρον άριστον’». Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης στον υπάρχοντα εμβολιασμό. είπε ότι προς το παρόν αυτά είναι σενάρια. Ωστόσο διευκρίνισε ότι «παρακολουθούν οι επιστήμονες την ανοσία, κι αν δουν ότι μειώνονται τα αντισώματα, ίσως χρειαστεί μία επαναληπτική δόση στο μέλλον όπως γίνεται με το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο περιλαμβάνει τα νέα στελέχη του ιού κάθε χρόνο».

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είπε πως το ενδεχόμενο αυτό έχει αρχίσει να απασχολεί ήδη αρκετές χώρες. Μάλιστα, οι σκανδιναβικές, όπως εξήγησε, βρίσκονται στο σχεδιασμό ενός τέτοιου πιστοποιητικού. «Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, είναι ένα ζήτημα το οποίο παρακολουθούμε» είπε, αλλά ξεκαθάρισε ότι «τα εμβόλια δεν είναι υποχρεωτικά στη χώρα μας και δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο». Τέλος, σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τις αποκλίσεις στις αποφάσεις ορισμένων χωρών για το εμβόλιο της AstraZeneca (καθώς κάποιες, όπως και η χώρα μας, θα το χορηγούν στους κάτω των 64 ετών, ενώ άλλες αποφάσισαν να το χορηγούν σε πληθυσμό κάτω των 55 ετών κι άλλες στους κάτω των 70 ετών) τόνισε ότι η κάθε χώρα κάνει τον δικό της σχεδιασμό, ανάλογα με τον πληθυσμό της και άλλα δεδομένα. «Οι διαφοροποιήσεις είναι αποδεκτές από όλες τις χώρες» κατέληξε.