Στο «τραπέζι» ολικό lockdown στην Αττική. Συναγερμός για τις αυξημένες νοσηλείες – «δοκιμάζεται» το ΕΣΥ

09-02-2021

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει μετά την αύξηση κατά 12% στους διασωληνωμένους ασθενείς σε μόλις 3 μέρες και τις αυξημένες νοσηλείες. Το περισσότερο βάρος «σηκώνουν» τα νοσοκομεία της Αττικής, δοκιμάζοντας τις αντοχές εργαζομένων και συστήματος υγείας. Συνολικά στην Αττική νοσηλεύονται 769 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 173 σε κλίνες ΜΕΘ.

Πιο αναλυτικά, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι χθες, ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε από 246 σε 276, και οι μισοί από αυτούς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της Αττικής. Χθες, στην Αττική έγιναν 123 νέες εισαγωγές, το 60% του συνόλου των ημερήσιων εισαγωγών κορονοϊού στην επικράτεια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, για κάθε ένα εξιτήριο ισοδυναμούν δύο εισαγωγές. Συγκεκριμένα, το τριήμερο 5-7 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 622 εισαγωγές και 296 εξιτήρια. Την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική επιβεβαίωσε και η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.  Όπως είπε, «η κάλυψη είναι σχεδόν 100% στους θαλάμους Covid» στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση στην Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς η πληρότητα στις κλίνες τον ΜΕΘ για κορονοϊό, ανέρχεται σε 78.5%. Ενδεικτικά, στον «Ευαγγελισμό» νοσηλεύονται 31 ασθενείς στις ΜΕΘ σε 32 κλίνες.  Στο «Σισμανόγλειο» νοσηλεύονται στις κλινικές 21 ασθενείς στις 27 κλίνες και η ΜΕΘ γεμάτη με 14 ασθενείς.

Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν πως βρισκόμαστε σε μεγάλη πίεση, επιδημιολογική, αλλά και πίεση στο Σύστημα Υγείας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σημειώνουν, υπάρχει σε μεγάλες αστικές περιοχές, καθώς ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Υπό το πρίσμα αυτό, το σενάριο ενός ολικού lockdown στην Αττική παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων.