Κρίσιμη συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων. Ποιες περιοχές προβληματίζουν τους ειδικούς. Εισηγήσεις για παράταση του lockdown

24-02-2021

Συνεδριάζει σήμερα η υποεπιτροπή των Λοιμωξιολόγων για την αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι περιοχές που εμφανίζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων και μεγάλη διασπορά του ιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία θα αποφασιστεί ποια χρώματα θα επικαιροποιηθούν στον σχετικό χάρτη – «πορτοκαλί», «κόκκινο», «βαθύ κόκκινο» – κα ποια μέτρα θα ισχύουν ανα περιοχή.

Συνολικά 59 περιοχές σε όλη τη χώρα είναι στο μικροσκόπιο των ειδικών ενώ η ανησυχία εντείνεται και από την ευρεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης. Σε αρκετές περιοχές έχουν δημιουργηθεί επιδημικές εστίες που μέχρι στιγμής ελέγχονται. Προβληματισμός επικρατεί και για την Αττική, μετά και την εκτίναξη του αριθμού κρουσμάτων. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και στην Αχαϊα.

Τα νέα δεδομένα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για την άρση των περιοριστικών μέτρων, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν παράταση του lockdown. Οι εισηγήσεις των ειδικών – μέχρι στιγμής – συμφωνούν στην παράταση των μέτρων τουλάχιστον για μία εβδομάδα στις κατακόκκινες περιοχές.

Προς το παρόν, στο τραπέζι δεν βρίσκονται νέα αυστηρότερα μέτρα. Εκτιμάται πως αν τηρηθούν σωστά τα υφιστάμενα μετρα, θα υπάρξει περιορισμός και έλεγχος της πανδημίας. Η απόφαση θα επαναξιολογηθεί στο τέλος της εβδομάδας, οπότε αναμένονται και οι ανακοινώσεις από τον αρμόδιους υπουργούς. Ωστόσο, το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων αλλά και η άρση του lockdown, δεν αποκλείεται να μετατεθούν στα μέσα Μαρτίου.