«Κόκκινος» συναγερμός για τα κρούσματα – «ασφυξία» στις ΜΕΘ και σκληρό lockdown για την Αρκαδία

25-02-2021

Σε «κόκκινο» συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Τα τελευταία 24ωρα, τα κρούσματα κινούνται στα 2.000 δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας. Μεγαλύτερη επιβάρυνση καταγράφεται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαία.

Την ίδια ώρα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, την Τετάρτη, η Αρκαδία εντάχθηκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου. Ο Δήμος Ναυπλιέων μάλιστα εντάχθηκε στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από σήμερα έως Δευτέρα 01/03/2021 και ώρα 06.00. Ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19 στην επόμενη συνεδρίασή της. Πηγές ανέφεραν πως στην Αρκαδία, οι περισσότερες συρροές κρουσμάτων συνδέονται με τους εργασιακούς χώρους.

Συνεδριάζει η Επιτροπή

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, στην αυριανή συνεδρίασή της αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση παράταση των μέτρων. Το βασικό σενάριο αφορά σε παράταση μίας εβδομάδας. Ωστόσο, τα δεδομένα μέχρι στιγμής, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία καθώς δεν αναμένεται δραστική βελτίωση των επιδημιολογικών στοιχείων. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν αποκλείεται παράταση των μέτρων για δύο εβδομάδες.

Ανησυχία για τις εισαγωγές

Εκτός από τα κρούσματα, «ρυθμιστής» στις αποφάσεις είναι και ο αριθμός των νοσηλειών που αυξάνονται, δοκιμάζοντας πιέζοντας ασφυκτικά τις ΜΕΘ.  Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, χαρακτήρισε πιεστική την κατάσταση στην Αττική, αλλά ελεγχόμενη.

«Η αύξηση στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και όσων χρειάζονται νοσηλεία στις εντατικές μας προβληματίζουν», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, σε λίγο διάστημα θα βρεθούμε σε κόκκινη περιοχή, καθώς ειδικά στην Αττική, τα πράγματα ζορίζουν ολοένα και περισσότερο» συνέχισε και πρόσθεσε πως ήδη δεσμεύονται νέες κλίνες από ιδιωτικές κλινικές.

«Οι ιδιωτικές κλινικές από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχουν δεσμεύσει κλίνες non-covid. Συνεχώς παίρνουμε και περισσότερες κλίνες. Έχουμε δεσμεύσει περισσότερες από 110. Αλλά τα σχέδια περιλαμβάνουν και περαιτέρω συμπτύξεις κλινικών για να απελευθερωθεί μεγαλύτερος αριθμός για ασθενείς covid-19» επισήμανε.