Νέα μέτρα από την Τσικνοπέμπτη για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Αλλαγές στα sms και τον κωδικό 6

03-03-2021

Νέα μέτρα για να περιοριστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα. Στις 11.00 συνεδριάζει η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Η Επιτροπή στη συνέχεια θα προχωρήσει σε εισήγηση προς την κυβέρνηση και θα ληφθούν τα νέα μέτρα. Ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα, οπότε και θα παρουσιαστεί το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε ότι πως το απόγευμα θα ανακοινωθούν νέα μέτρα. Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν σκέψεις να υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6. Όπως είπε, οι αλλαγές αφορούν τις μετακινήσεις που γίνονται με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο. Η ίδια αποκάλυψε πως η εφαρμογή των μέτρων που θα αποφασιστούν θα είναι από αύριο Πέμπτη και απέκλεισε τα σενάρια καθολικού lockdown.

Σημειώνεται πάντως ότι πολλοί Λοιμωξιολόγοι κατά τη χθεσινή σύσκεψη, πρότειναν ένα σκληρό οριζόντιο lockdown σε όλη τη χώρα από την Τσικνοπέμπτη, παρόμοιου τύπου με αυτό του περασμένου Μαρτίου. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00. Και η επέκταση του μέτρου έως τις 21:00 όλες τις ημέρες. Όπως εκτιμάται, μπορεί το μέτρο να εφαρμόστηκε, ωστόσο παρατηρήθηκε συνωστισμός όλες τις υπόλοιπες ώρες. Οι ειδικοί επιμένουν πως η μεγαλύτερη αιτία διασποράς είναι οι συγκεντρώσεις σε σπίτια. Την ίδια ώρα, έτοιμος είναι ο αριθμός 13032, ώστε να ανοίξει το λιανικό εμπόριο. Αυτό που εκκρεμεί είναι τι ακριβώς θα ισχύει για τη χρήση του, καθώς εξετάζεται εάν το χρονικό εύρος θα είναι για 2 ή για 3 ώρες.