Το πότε η γυναίκα θα αποκτήσει το πρώτο παιδί εξαρτάται από τα γονίδια

26-12-2016
Ορισμένες γυναίκες κάνουν το πρώτο τους παιδί πιο νωρίς από άλλες. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις συνθήκες και τις συγκυρίες. Σύμφωνα με έρευνα Βρετανών και Ολλανδών επιστημόνων, η ηλικία στην οποία η γυναίκα θα αποκτήσει το πρώτο της παιδί εξαρτάται και από τα γονίδιά.
 
Ερευνητές από τα Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Γκρόνιγκεν, ανέλυσαν τα γονιδιώματα 6.700 γυναικών για να προσδιορίσουν τον βαθμό στον οποίο υπάρχει γενετικό υπόβαθρο στο πότε γεννιέται το πρώτο παιδί και πόσο μεγάλη θα είναι τελικά η οικογένεια μιας γυναίκας.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “PLoS One”, ορισμένες γυναίκες έχουν γενετική προδιάθεση να αποκτήσουν παιδί νωρίτερα στη ζωή τους από ότι άλλες.
Μάλιστα, όπως βρήκαν οι  ειδικοί, η τάση μιας γυναίκας να αποκτήσει το πρώτο της παιδί νωρίς ή αργά, περνάει και στις κόρες.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, οι κοινωνικοί, οικονομικοί και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν βέβαια καθοριστικό ρόλο. Πολλές γυναίκες που γεννήθηκαν στον 20ό αιώνα γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία ακόμα κι αν διαθέτουν αυτή τη γενετική τάση.
 
Μια εκτίμηση των ειδικών είναι πως τα γονίδια καθορίζουν σε ποσοστό 15% περίπου το πότε μια γυναίκα θα γίνει για πρώτη φορά μητέρα. Επίσης, τα γονίδια εκτιμάται ότι επηρεάζουν σε ποσοστό 10% κατά μέσο όρο το πόσα παιδιά θα γεννήσει μια γυναίκα.
 
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι πως οι γυναίκες που γεννούν τα πρώτα τους παιδιά νωρίτερα έχουν και περισσότερες πιθανότητες να αποκτούν περισσότερα παιδιά.
 
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας «από εξελικτική και γενετική άποψη, οι νεότερες γενιές γυναικών έχουν την τάση σήμερα να αποκτούν παιδιά σε νεαρότερη ηλικία από ότι οι γυναίκες στο παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά, αυτό που παρατηρούμε στην πραγματικότητα, είναι ότι συμβαίνει το αντίθετο. Κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες στις σύγχρονες κοινωνίες επηρεάζουν τις γυναίκες, με αποτέλεσμα αυτές να καθυστερούν να ξεκινήσουν την οικογένειά τους, αν και γνωρίζουν πως υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσουν τελικά να γεννήσουν, αν καθυστερήσουν πάρα πολύ».