Τηλεργασία: Πως θα αντιμετωπίσουμε την ψηφιακή κόπωση

γυναίκα κάνει τηλεργασία, δηλαδή εργασία στο σαλόνι στο σπίτι της
10-03-2021

Τους τελευταίους μήνες η τηλεργασία έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Παρά όμως την ευελιξία και την ασφάλεια που μας προσφέρει η τηλεργασία, έχει μία σειρά κι από αρνητικές επιδράσεις. Τόσο για τη σωματική, όσο και την πνευματική μας υγεία.

Η ψηφιακή κόπωση αποτελεί ένα φαινόμενο της νέας πραγματικότητας. Κι όπως όλα δείχνουν, συνδέεται με αυτή την αλλαγή στη ζωή μας. Δηλαδή με το γεγονός ότι πλέον, εργαζόμαστε από το σπίτι και σύμφωνα με έρευνες, το τελευταίο διάστημα ο χρόνος που περνάμε μπροστά από τις οθόνες των υπολογιστών, των laptops, των tablets και των κινητών μας, έχει αυξηθεί σημαντικά.

Μερικά μόνο από τα «συμπτώματα» της ψηφιακής κόπωσης και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στο σώμα, τις πνευματικές μας λειτουργίες και την καθημερινότητά μας:

  • Το μπλε φως των οθονών που προκαλεί κόπωση των ματιών
  • πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας
  • οξειδωτικό στρες στον οργανισμό
  • πνευματική εξάντληση από τη χρήση πολλών οθονών
  • το άγχος που μας προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις η εργασία από το σπίτι
  • οι αλλαγές στη διάθεσή μας
  • οι σωματικοί πόνοι στη μέση, την πλάτη και τον αυχένα, που προκαλούνται λόγω της κακής στάσης του σώματός μας και την έλλειψη του απαραίτητου εργασιακού εξοπλισμού

Πώς θα αντισταθμίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της τηλεργασίας στον οργανισμό μας; Η λίστα που ακολουθεί, περιλαμβάνει μία σειρά από συμβουλές, που ενδέχεται να αποδειχθούν πολύτιμες στη νέα μας καθημερινότητα.

Ενισχύουμε τη διατροφή μας με μαγνήσιο και ψευδάργυρο

Η διατροφή διαδραματίζει τον πλέον σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Ακολουθώντας μία ισορροπημένη διατροφή, μπορούμε να είμαστε περισσότερο σίγουροι πως θα προσφέρουμε στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται. Δύο από τα πλέον σημαντικά στοιχεία, λοιπόν, που είναι απαραίτητα για την τόνωση του οργανισμού και μπορούν να περιορίσουν το αίσθημα της πνευματικής και σωματικής κόπωσης που μας δημιουργεί η νέα πραγματικότητα, είναι το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.

Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Το μαγνήσιο συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης. Η έλλειψή τους συνεπώς, μπορεί:

  • να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της επιδερμίδας μας
  • να περιορίσει την παραγωγικότητά μας
  • να εξασθενήσει τις άμυνες του οργανισμού μας
  • να μας κάνει να νιώθουμε επιπλέον κόπωση και ατονία

Επειδή, λοιπόν, δεν μπορούμε να αντλήσουμε αυτά τα πολύτιμα μέταλλα από το σώμα, είναι σημαντικό να τα λαμβάνουμε μέσα από την καθημερινή μας διατροφή. Πως; Εμπλουτίζοντας το μενού μας με τροφές και προϊόντα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Καταναλώνουμε πολύ νερό και αρκετά υγρά

Το νερό αποτελεί πηγή ζωής και είναι απαραίτητο για την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού και την τόνωσή του. Αρκεί απλώς να αναλογιστούμε ότι το σώμα μας αποτελείται από νερό σε ποσοστό που «αγγίζει» το 80% για να κατανοήσουμε τη σημασία του. Καθώς και ότι το νερό είναι απαραίτητο για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας, την ενυδάτωση του σώματός μας, αλλά και τη μεταφορά και τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η έλλειψή του μας, κάνει να αισθανόμαστε συχνά κόπωση και να παρουσιάζουμε δυσκολία στη συγκέντρωση.

Συχνά όμως, ξεχνάμε να καταναλώνουμε τις επαρκείς ποσότητες νερού που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Δηλαδή περίπου δύο λίτρα σε ημερήσια βάση. Καλό είναι, λοιπόν, να έχουμε πάντα στο γραφείο μας ένα μπουκάλι γεμάτο νερό ή κάποιο υγρό που περιέχει νερό. Έτσι, ώστε να ενυδατώνουμε και να τονώνουμε συνεχώς τον οργανισμό μας, κατά τη διάρκειας της τηλεργασίας.

Λέμε «ναι» στις συχνές διατάσεις στην τηλεργασία

Από τον παλιό υπολογιστή στην ακατάλληλη καρέκλα και από το λάθος γραφείο στην κακή στάση σώματος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στην καταπόνηση του σώματός μας κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας. Και ειδικά την επιβάρυνση των μυών της μέσης, του αυχένα και της ωμοπλάτης. Οι μυϊκοί πόνοι που αισθανόμαστε δε, μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε ένα αίσθημα κόπωσης και να δυσχεράνουν τη διαδικασία της τηλεργασίας, εν γένει.

Καλό είναι, λοιπόν, να εντάξουμε τις διατάσεις στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Από το τέντωμα των άκρων μας στην πλάγια κάμψη του αυχένα και τη διάταση θωρακικών μυών. Κάνοντας σύντομα διαλείμματα από την τηλεργασία για να σηκωθούμε από την καρέκλα και να ενδυναμώσουμε τον κορμό μας μέσα από απλές ισομετρικές ασκήσεις και διατάσεις, θα φροντίζουμε να περιορίζουμε την καταπόνηση του σώματός μας.

Από την κατανάλωση περισσότερου μαγνησίου και ψευδαργύρου μέσα από τη διατροφή μας στην ενυδάτωση του οργανισμού μας και τα συχνά διαλείμματα για διατάσεις. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις καθημερινές συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε την περίοδο που διανύουμε, προκειμένου να προσφέρουμε στον οργανισμό μας την τόνωση που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας. Κάνοντας μέρος της νέας μας καθημερινότητας τον ποιοτικό ύπνο, ακολουθώντας μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και περιορίζοντας τον χρόνο που περνάμε μπροστά από τις οθόνες, θα είμαστε σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της νέας πραγματικότητας στη σωματική και την πνευματική μας υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Συνδυασμό εργασίας στο γραφείο και τηλεργασίας προτιμούν οι εργαζόμενοι