Προς νέα παράταση το lockdown: σήμερα οι ανακοινώσεις από τον Ν. Χαρδαλιά – πως θα γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα

12-03-2021

Όλα τα στοιχεία πλέον δείχνουν παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική, τουλάχιστον μέχρι τις 22 Μαρτίου. Την οριστικη απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στην τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα θα ανακοινώσει τις περιοχές που παραμένουν ή εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο».

Κατά την ενημέρωση θα δοθούν διευκρινίσεις και για τους περιορισμούς που θα ισχύσουν το τρίημερο της Καθαράς Δευτέρας. Αν και υπήρξαν σκέψεις για επιπλέον περιορισμούς προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην κλείσουν τα πάρκα για το πέταγμα του χαρταετού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρδαλιάς θα κάνει συστάσεις προς τους πολίτες να σεβαστούν τα ισχύοντα μέτρα με γνώμονα την προάσπισή της δημόσιας υγείας και με στόχο να καταφέρουμε σύντομα την άρση του lockdown. Αλλά και η αστυνομία αναμένεται να κάνει εντατικούς ελέγχους για τυχόν άσκοπες μετακινήσεις. Μπλόκα της αστυνομίας αναμένονται και σε διόδια για όσους επιχειρήσουν να φύγουν εκτός νομού χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις (εργασία, υγεία, κηδεία, κ.α.) και με τα απαραίτητα έγγραφα.

Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, συνέστησε υπομονή λέγοντας πως το σύστημα Υγείας θα δέχεται πίεση για τις επόμενες 10 ημέρες. Όπως είπε, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας με τα αυξημένα κρούσματα και την πίεση στο ΕΣΥ αναγκάζει την κυβέρνηση να περιμένει προκειμένου να αποφασιστεί το άνοιγμα της αγοράς.

Μετακινήσεις

Αναφορικά με τις μετακινήσεις, σε ισχύ παραμένουν τα μέτρα για τον περιορισμό τους με τη χρήση SMS στο 13033 και:

Κωδικό 2 για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης,  κ.λπ. Η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Κωδικό 3 για τράπεζες. Η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Κωδικό 6 για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο. Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο.

Κωδικό 4 για παροχή βοήθειας. Τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Τέλος, για τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 18:00, ενώ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 21:00.