Ραγδαίες εξελίξεις για το εμβόλιο της AstraZeneca – Συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών – Έκτακτη συνεδρίαση και του ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
16-03-2021

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων μετά το «ντόμινο» αναστολών χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.  Σήμερα συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το θέμα του εμβολίου και της συσχέτισής του με θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Την ίδια ώρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προχωρά σε έκτακτες συνεδριάσεις μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Ο ΕΜΑ διευρευνά όλα τα περιστατικά που αναφέρθηκαν μετά τον εμβλιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ θα επανεξετάσει σήμερα τις διαθέσιμες πληροφορίες. Παράλληλα έχει προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη, για τη συνολική εξέταση του ζητήματος.

Για το λόγο αυτό, πηγές από το υπουργείο Υγείας ανέφεραν πως μέχρι τη συνεδρίαση του ΕΜΑ το πρόγραμμα των εμβολιασμών στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca θα συνεχιστεί κανονικά. Παραπέμπουν μάλιστα στην τελευταία γνωμάτευση του ΕΜΑ σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο είναι ασφαλές. Και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη πάντως, συνολικά 14 χώρες έχουν αναστείλει τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μεταξύ των οποίων Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Στην Ελλάδα, έχει αναφερθεί ένα περιστατικό θρόμβωσης, μετά τον εμβολιασμό, το οποίο διερευνάται. Συνολικά το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε περισσότερα από 172.000 άτομα.

Καθησυχάζουν οι ειδικοί

Για το θέμα μίλησε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για εντελώς αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι γύρω από την AstraZeneca. «Συνεχώς προκύπτουν στοιχεία τα οποία απορρίπτονται μετά» τόνισε.

Κάλεσε τον κόσμο να ηρεμήσει αφού οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες “δεν δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία. Πόσο μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών». Σύμφωνα με τον καθηγητή η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneka. Ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει έστω μια πιθανότητα παρενεργειών, σημείωσε, οι αριθμοί κυμαίνονται στα επίπεδα των αλλεργικών αντιδράσεων.