Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: νέες οδηγίες για κατ’ οίκον ασθενή με COVID-19 – «φρένο» στην ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων

17-03-2021

Στην επικαιροποίηση των οδηγιών διαχείρισης κατ΄ οίκον ασθενούς ύποπτου ή επιβεβαιωμένου με COVID-19, προχώρησε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ). Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΕ, κ. Στέλιος Λουκίδης, «η επικαιροποίηση των οδηγιών αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων στην κατ’ οίκον νοσηλεία».

Οδηγίες για ασθενείς με συμπτώματα

Σύμφωνα με την ΕΠΕ, οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα συμβατά με COVID-19 (εμπύρετο, βήχας, κεφαλαλγία, φαρυγγοδυνία, δύσπνοια, ανοσμία, αγευσία, κόπωση, μυαλγίες, διάρροιες, ρινόρροια/συμφόρηση, θωρακαλγία) θα πρέπει άμεσα να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού. Εν αναμονή του αποτελέσματος, οι ασθενείς θα πρέπει να απομονώνονται και να μην έρχονται σε επαφή με τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Εάν το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου είναι αρνητικό, συστήνεται η επανάληψη ελέγχου (μέσα σε 1-2 μέρες). Παράλληλα, συστήνεται η αυτο-παρακολούθηση σε ότι αφορά την συμπτωματολογία, η τακτική θερμομέτρηση. Παράλληλα κρίνεται αναγκαία η καθημερινή επικοινωνία με τον Πνευμονολόγο.

Επίσης, απαραίτητη είναι η προμήθεια κατ`οίκον συσκευής παλμικής οξυμετρίας. H οξυμετρία θα πρέπει να διενεργείται και στα δύο άνω άκρα, με το οξύμετρο να εφαρμόζεται για 20 δευτερόλεπτα.

Οδηγίες για ασυμπτωματικούς ασθενείς

Ασθενείς ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε περαιτέρω εργαστηριακό και ακτινολογικό έλεγχο. Συστήνεται απομόνωση κατ` οίκον για 10 ημέρες και καθημερινή επικοινωνία με τον ιατρό τους.

Οι αιτίες παραπομπής για εργαστηριακό έλεγχο και πιθανή νοσηλεία περιλαμβάνουν κυρίως:

εμπύρετο >38 βαθμοί Κελσίου από 7-ημέρου,

δύσπνοια,

θωρακαλγία,

ταχύπνοια >25 αναπνοές /λεπτό,

SaO2<94%,

ενδείξεις αφυδάτωσης,

επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης,

αίσθημα παλμών.

Φαρμακευτική αγωγή

Επί του παρόντος, καμία εγκεκριμένη ή υπό έρευνα από τους διεθνείς οργανισμούς θεραπεία έναντι της COVID-19 νόσου δεν συνιστάται να χορηγείται κατ` οίκον. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και περιλαμβάνουν ανάπαυση, χορήγηση αντιπυρετικών για πυρετό και πόνο, καθώς και επαρκή διατροφή και κατάλληλη ενυδάτωση.

Επίσης, δεν συνιστάται η προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών, εκτός εάν υπάρχει κλινική υποψία για βακτηριδιακή λοίμωξη. Εφ` όσον έχει πραγματοποιηθεί ακτινογραφία θώρακος με ευρήματα συμβατά με πνευμονία, συστήνεται θεραπεία ως πνευμονία της κοινότητας, εάν ο ασθενής δεν πληροί τα κριτήρια παραπομπής σε νοσοκομείο.