Σε σκληρό lockdown η Λέρος – Απαγόρευση κυκλοφορίας όλο το 24ωρο. Αύριο οι ανακοινώσεις για το «άνοιγμα» της χώρας

18-03-2021

Σε σκληρό lockdown μπαίνει από σήμερα η Λέρος, μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων στην περιοχή. Τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ισχύουν έως το πρωί της Δευτέρας 22 Μαρτίου και περιλαμβάνουν:

Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και  απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο. Με εξαίρεση τη κίνηση με κατοικίδιο ζώο,  λόγους υγείας ή τροφοδοσίας ή εργασίας.

Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της Λέρου για λόγους υγείας, με σχετικές βεβαιώσεις. Επιτρέπεται η μετακίνηση προς τη Λέρο μόνο των μόνιμων κατοίκων και του προσωπικού τροφοδοσίας οχημάτων, αποκλειστικά με rapid τεστ.

Αναστέλλεται η λειτουργία καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών.

Αναστέλλονται θρησκευτικές τελετές, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας.

Το «άνοιγμα» της χώρας

Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στο σύνολο της χώρας. Θα κάνει αξιολόγηση των μέτρων και στη συνέχεια θα εισηγηθεί σε ποια χρειάζονται αλλαγές. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν στην τακτική ενημέρωση το ίδιο απόγευμα.

Χθες πάντως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε μέσω του CNN δήλωσε για το θέμα πως αναμένονται ανακοινώσεις εντός του τρέχοντος 48ώρου. Και εκτίμησε πως το επόμενο 10ήμερο θα υπάρξει μια επιπέδωση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Οι αλλαγές που εξετάζονται και πιθανόν να ισχύσουν από αυτό το Σαββατοκύριακο, αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στις 21:00 και για τα Σαββατοκύριακα.

Παράλληλα αναμένεται κατάργηση του χιλιομετρικού περιορισμού για τις μετακινήσεις. Στο «τραπέζι» βρίσκεται και το άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής.

Η επαναλειτουργεία του λιανεμπορίου φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» για τις 29 Μαρτίου και με click away. Ωστόσο η οριστική απόφαση αναμένεται την επόμενη Παρασκευή.