Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής για self test: “Κίνδυνος διασποράς του ιού από τα απόβλητα”

23-03-2021

“Αντιεπιστημονική έως εν δυνάμει επικίνδυνη” χαρακτηρίζουν τη διενέργεια των self test μαζικά από τους πολίτες οι Φαρμακοποιοί της Αττικής.

Σε νεότερη ανακοίνωσή τους, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος βρίσκεται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, τονίζεται ότι η διαδικασία χορήγησης self tests στους πολίτες μέσω φαρμακείων, είναι πλήρως αντιεπιστημονική, ενώ μπορεί να αποβεί από άχρηστη έως δυνάμει επικίνδυνη.
«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός καταγραφής των αποτελεσμάτων των τεστ σε βάση δεδομένων. Αν δεν υπάρχει ιχνηλασία και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο να γίνουν αυτά τα self tests. Όλα αυτά τα 40 εκ. χρησιμοποιημένα μηνιαίως τέστ, τα οποία θα είναι με βιολογικό φορτίο που θα αποβάλλονται; Σε κοινούς κάδους σκουπιδιών; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Έχουν σκεφτεί οι αρμόδιοι το κίνδυνο διασποράς του ιού και το ενδεχόμενο να νοσήσουν οι φαρμακοποιοί και οι εργαζόμενοι μέσα στα φαρμακεία στο βαθμό που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για τέτοιου είδους διαδικασίες;» διερωτάται ο κ. Λουράντος.
Ακόμη, επισημαίνει πως είναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες ακόμη και για την καταγραφή των αποτελεσμάτων των τεστ, τώρα που πια η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική, λόγω της δικής της αποτυχημένης πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας.