Covid-19: Τί έδειξαν τα αποτελέσματα για το ιικό φορτίο στα λύματα. Ποια περιοχή παραμένει στο “κόκκινο”. Υψηλά επίπεδα στην Αττική

Εργαστήριο
24-03-2021

Πτωτικές τάσεις καταγράφει η παρουσία του covid 19 στα λύματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σε Αττική και Πάτρα καταγράφεται οριακή μείωση και στα Χανιά, μικρή αύξηση στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του ιού σε αστικά λύματα, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων. Τα αποτελέσματα αφορούν την περίοδο από 15 έως 21 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει το Δίκτυο, την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου παρατηρούνται σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη στο ιικό φορτίο του ιού στα αστικά λύματα. Πτωτικές τάσεις παρατηρούνται στο Ρέθυμνο (-87%) και στο Ηράκλειο (-53%). Οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις σε Πάτρα (-25%) και Αττική (-27%). καθώς και η ανοδική τάση στα Χανιά (+25%). Οι μεταβολές αυτές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Επίσης, σταθερή παραμένει ουσιαστικά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα των υπόλοιπων περιοχών.

Πιο αναλυτικά:

Αττική: καταγράφηκε οριακή μείωση στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 27%, με το ιικό φορτίο όμως να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος: Δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ηράκλειο: Παρατηρείται μείωση στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Σημειώνεται ωστόσο, ότι το ιικό φορτίο στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Χανιά: Παρατηρείται μία οριακά αυξητική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, με το ιικό φορτίο στα λύματα να εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Ρέθυμνο: Οι μετρήσεις της εβδομάδας καταδεικνύουν μια σαφή τάση αποκλιμάκωσης της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα σε σχέση με τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Αγ. Νικόλαος: Δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Πάτρα: Παρατηρείται μικρή αποκλιμάκωση και ελαφρά μείωση (-25%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου.