«Προ των πυλών» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των επαγγελματιών Υγείας. Οκτώ στους 10 γιατρούς έχουν εμβολιαστεί για covid 19, αρκετά λιγότεροι νοσηλευτές

Κικίλιας
30-03-2021

Υποχρεωτικός, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει ο εμβολιασμός έναντι σοβαρών ασθενειών που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, για τους επαγγελματίες Υγείας. Η απόφαση θα ληφθεί μετά την αξιολόγηση των δεδομένων της πανδημίας, αμέσως μετά την κρίση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, «οι γιατροί μας έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού σε ένα ποσοστό 80%, το ποσοστό στους νοσηλευτές είναι αρκετά χαμηλότερο». Όπως είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, «τώρα διαχειριζόμαστε το τρίτο κύμα και μία κρίση. Μέσα στην κρίση χρειαζόμαστε μέχρι και τον τελευταίο επαγγελματία υγείας. Και δεν θα άνοιγα τώρα θέμα υποχρεωτικότητας, όταν προσπαθούμε να ξεπεράσουμε μία τέτοια κατάσταση και να βγούμε μπροστά.

Σε δεύτερο χρόνο, όμως, και όχι μακριά από τώρα, θα επανεκτιμηθούν αυτά τα δεδομένα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις με βάση τη Δημόσια Υγεία».

Ωστόσο, ο υπουργός έδειξε τις προθέσεις του επικαλούμενος την περίπτωση κάποιων γονέων που αρνούνταν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους πριν πάνε σχολείο. «Είχαμε νομοθετήσει ως Κυβέρνηση να υπάρχει η δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να παρεμβαίνει με βάση την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής. Και να καθιστά για συγκεκριμένες ομάδες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, υποχρεωτικό τον εμβολιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Και συνέχισε: «Πιστεύω ότι με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε και ειδικά μίας πανδημίας, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους επαγγελματίες υγείας ενδεχομένως θα ήταν μία σωστή πολιτική κίνηση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί. Τον ίδιο μήνα, η χώρα θα παραλάβει 1.100.000 εμβόλια της Pfizer, 450.000 AstraZeneca, 100.000 Moderna και 71.000 Johnson & Johnson. Αυτές οι ποσότητες εμβολίων ή και παραπάνω θα υπάρχουν και το Μάιο και τον Ιούνιο.

Προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με προσλήψεις προσωπικού. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μέσα σε έναν χρόνο έχουν προσληφθεί ως επικουρικό προσωπικό 10.000 επαγγελματίες υγείας. Από αυτούς 1.717 γιατροί, 5.532 νοσηλευτές. Παράλληλα, προκηρύχθηκαν 2.574 θέσεις μονίμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Για τους επικουρικούς νοσηλευτές, ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού: «αυτοί θα μονιμοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ. Έχουμε απορροφήσει ήδη 700 από αυτούς σε μόνιμες θέσεις». Σε ό,τι έχει να κάνει με τους γιατρούς, πρόσθεσε, «έχουμε ήδη προσλάβει 1.310 μόνιμους ιατρούς αυτό το χρονικό διάστημα, εκ των οποίων 410 στις ΜΕΘ. Σκεφτόμαστε για κάποιους από αυτούς μετά από αξιολόγηση ενδεχομένως οι θέσεις τους των επικουρικών, να μετατραπούν σε θέσεις Επιμελητών Β’».