Νέο ρεκόρ αναφορών πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη. Περισσότερες από 1.000 αφορούσαν τον COVID-19. Τι κατήγγειλαν οι πολίτες

01-04-2021

Ρεκόρ αναφορών στον Συνήγορο του Πολίτη καταγράφηκε το 2020, με 18.491 αναφορές. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από την ίδρυση της Αρχής. Σύμφωνα με την Αρχή, η αύξηση μπορεί να αποδοθεί, σε σημαντικό βαθμό, στην εμφάνιση της πανδημίας COVID-19. Και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της στις συναλλαγές των πολιτών με τη Διοίκηση.

Συνολικά υποβλήθηκαν 1.024 αναφορές προς την Αρχή για θέματα που αφορούσαν στις επιπτώσεις της πανδημίας. Από αυτές, σχεδόν οι μισές αναφορές (48% του συνόλου) αφορούν προβλήματα στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των πολιτών:

συνέχιση της ασφαλιστικής κάλυψης,

προστασία των ωφελούμενων από τα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ.,

επικοινωνία με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κ.ά.

Και στην υλοποίηση των μέτρων βοηθείας (επιδόματα και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, απαλλαγή από μισθώματα κ.λπ.).

Σημαντικός αριθμός αναφορών (13% του συνόλου), αφορούσε στη δυσκολία πρόσβασης των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες ή στην επικοινωνία τους με αυτές. Επίσης στην καθυστέρηση των τελευταίων να διεκπεραιώσουν τις τρέχουσες υποθέσεις. Καθώς και τα νέα αιτήματα που τους υποβλήθηκαν (καθυστερήσεις επεξεργασίας αιτημάτων, αναβολή έκδοσης αποφάσεων οργάνων κ.λπ.).

Ενδιαφέρων είναι ο αριθμός των πολιτών που διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας (11%), ιδίως για τα πρόστιμα που επεβλήθησαν λόγω της παραβίασης των μέτρων αυτών.

Επίσης σημαντικός (10%) ήταν ο αριθμός των αναφορών που σχετίζονταν με την εκπαίδευση των μαθητών και των σπουδαστών, όπως η χρήση μάσκας στα σχολεία, η αδυναμία υλοποίησης της εξ αποστάσεως σχολικής εκπαίδευσης, η προβληματική διαδικασία διανομής συγγραμμάτων κ.ά.

Προβλήματα αντιμετώπισαν και οι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα, ιδίως οι αιτούντες άσυλο, όσον αφορά στη διαδικασία χορήγησης – ανανέωσης αδειών διαμονής, επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου, συνθηκών διαβίωσης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης κ.λπ. (6%).

Τέλος, ας σημειωθεί ο αριθμός των πολιτών (2%) που αντιμετώπισαν πρόβλημα επαναπατρισμού ή μετάβασής τους στο εξωτερικό, εξαιτίας των περιορισμών στην κυκλοφορία μεταξύ κρατών.

Η Έκθεση της Αρχής για το 2020 υποβλήθηκε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, από τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Ανδρέα Ποττάκη.