Αυτά είναι τα σημάδια πως σας λείπει ύπνος

26-12-2016
Κάτι το άγχος, κάτι οι υποχρεώσεις…. πολύς κόσμος δεν κοιμάται ούτε καλά ούτε αρκετά. Έρευνες έχουν δείξει πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να φέρει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία. Τόσο στη ψυχική όσο και στην σωματική. Η αναπλήρωση του χαμένου ύπνου μερικές μόνο ημέρες την εβδομάδα δεν είναι αρκετή αφού για να αποκαταστήσει κάποιος τις συνήθειες του ύπνου μπορεί να χρειαστούν και εβδομάδες.
 
Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μας δείχνουν πως έχουμε πραγματική έλλειψη ύπνου. Ποια είναι αυτά;
 
– Συναισθηματική αστάθεια
Όταν δεν έχουμε κοιμηθεί, αυτό μπορεί να μας φέρει συναισθηματική αστάθεια. Έρευνα που έγινε με τη μέθοδο της απεικόνισης του εγκεφάλου, έδειξε πως οι άνθρωποι που έχασαν μια νύχτα ύπνου και στους οποίους οι ερευνητές έδειξαν κάποιες ενοχλητικές εικόνες, παρουσίασαν 60% περισσότερη δραστηριότητα στην αμυγδαλή, που εμπλέκεται στην επεξεργασία του φόβου και του άγχους.
Σύμφωνα με την έρευνα, η αμυγδαλή του εγκεφάλου όσων είχαν κοιμηθεί αρκετά, ανταποκρινόταν λιγότερο στο μέρος του εγκεφάλου, που καθορίζει τις κατάλληλες συναισθηματικές αντιδράσεις. Επίσης, η έλλειψη ύπνου αυξάνει την απαισιοδοξία, καθώς ο κουρασμένος εγκέφαλος αποθηκεύει πιο αποτελεσματικά τις αρνητικές, παρά τις θετικές ή ουδέτερες μνήμες.
 
– Πείνα
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας κάνει να πεινάμε συνεχώς. Κι αυτό επειδή έχει συνδεθεί με τη διαταραχή στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την μικρότερη έκκριση της λεπτίνης. Μιας ορμόνης που καθορίζει την όρεξη. Έτσι, όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά έχουμε και περισσότερη όρεξη για φαι. Κάτι που όλοι έχουμε παρατηρήσει πως γίνεται όταν ξενυχτάμε.
Επίσης, όταν δεν έχουμε κοιμηθεί για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, ο οργανισμός αναζητεί κάπου για να πάρει περισσότερη ενέργεια. Και καταφεύγει στο φαγητό.
 
– Συχνές αρρώστιες
Νέα έρευνα αποκάλυψε πως αυτοί που κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα ασθενειών, από εκείνους που κοιμούνται πάνω από 8 ώρες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά, η έλλειψη ύπνου προκαλεί εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.