Κορωνοϊός: Πως εξαφάνισε τις ψείρες στα παιδιά

παιδί φοράει μάσκα για να μην την μολύνει ο κορωνοϊός
06-04-2021

Στο μυαλό μας ο κορωνοϊός είναι συνδεδεμένος με την αρρώστια και τον πόνο. Με την πανδημία όμως… και κυρίως με τα μέτρα που έφερε, κάποια πράγματα που μας ταλαιπωρούν εκπλίπουν. Για παράδειγμα τα μέτρα προστασίας όπως μάσκες και αντισηπτικά έχουν φέρει ένα τέλος στην γρίπη. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ο κορωνοϊός έχει μειώσει και το πρόβλημα με τις ψείρες στα μικρά παιδιά.

Ο κορωνοϊός απομάκρυνε τις ψείρες

Σύμφωνα με τους ειδικούς η διασπορά της ψείρας φέτος ήταν στα χαμηλότερα ποσοστά της και τα παιδικά κεφάλια ξαλάφρωσαν! «Οι ψείρες είναι κοινωνικές, όπως και το ανθρώπινο είδος, και θέλουν την επαφή. Ωστόσο, η πτώση στα περιστατικά που αντιμετωπίσαμε φέτος έφτασε σε ποσοστό μέχρι και 50%», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», η διευθύντρια της πρώτης κλινικής αντιφθειρικής θεραπείας στη Θεσσαλονίκη, κ. Μάιρα Χλιάρα.

Αναγκαστικός εγκλεισμός κι αποστάσεις

«Για τα παιδικά κεφαλάκια, οι συνθήκες (λόγω του αναγκαστικού εγκλεισμού) δεν ήταν ευνοϊκές για τη μετάδοση της ψείρας. Όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, δεν υπάρχει ψείρα καθώς μεταφέρονται περπατώντας από κεφάλι σε κεφάλι. Όπου, λοιπόν, τα παιδιά δεν έρχονται κοντά το ένα με το άλλο δεν μεταφέρονται και οι ψείρες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Χλιάρα, η οποία έχει πολλά χρόνια εμπειρίας στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών σε πολυεθνικές εταιρείες.

Σημείωσε δε, πως ακόμη και το διάστημα που τα παιδιά επέστρεψαν στις σχολικές τάξεις, το μοναχικό θρανίο, ο περιορισμός των επαφών ακόμη και στο διάλειμμα και οι ελάχιστες βόλτες σε πάρκα και παιδικές χαρές, είχαν ως αποτέλεσμα να είναι λιγότερα τα κρούσματα με ψείρες και τα ραντεβού για άμεση επέμβαση και αποψείρωση ήταν μετρημένα στην επιχείρηση, της οποίας οι εργαζόμενοι βρίσκονται αναστολή την περίοδο αυτή, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες η δουλειά θα είχε «χτυπήσει» κόκκινο τη δεδομένη περίοδο.

«Από τον Μάρτιο μέχρι και τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που η ψείρα έχει τη μεγαλύτερη δράση της και η διασπορά κανονικά θα ήταν μεγάλη γιατί τα παιδιά είναι κοινωνικά, αγκαλιάζονται, παίζουν και πολύ περισσότερο την άνοιξη που είναι καλός ο καιρός. Η κορύφωση για τις ψείρες γίνεται στις κατασκηνώσεις, όπου το παιχνίδι και οι αγκαλιές δίνουν και παίρνουν αλλά και τα παιδιά κοιμούνται στον ίδιο χώρο. Μην ξεχνάμε πως οι ψείρες δεν πετούν, αλλά περπατούν, οπότε η κοντινή επαφή είναι ο νούμερο ένα σύμμαχος τους» εξηγεί η κ. Χλιάρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πώς ο ήλιος τον αδρανοποιεί κατά 90%