Θεοδωρίδου: “Ένα πιθανό περιστατικό θρομβοεμβολής στην Ελλάδα, σε σύνολο 346.000 δόσεων με AstraZeneca”

Μαρία Θεοδωρίδου
05-04-2021

Η ταχύτητα στους εμβολιασμούς είναι καθοριστικής σημασίας για την δημιουργία τείχους ανοσίας, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο εμβόλιο ΑstraZeneca και στο ενδεχόμενο της σύνδεσης με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία. Φαίνεται ότι είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, αλλά έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών. Η επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το θέμα, είπε.

Τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις, ενώ στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση, είπε και συνέστησε προσοχή στα συμπτώματα (θωρακικό, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος).

Ας περιμένουμε με ψυχραιμία για να έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στο θέμα.

Θεοδωρίδου: Ποιες είναι οι νέες οδηγίες για το εμβόλιο της AstraZeneca

Αναφερόμενη στις οδηγίες που αναμένεται να εκδοθούν αύριο από τις επιστημονικές εταιρείες σχετικά με τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Θεοδωρίδου, τόνισε: «Προσοχή, οι οδηγίες δεν πρέπει να δημιουργήσουν πανικό και άγχος και ο λόγος που αναγράφονται είναι η έγκαιρη ενημέρωση».

«Οι υγειονομικοί σε περιπτώσεις που εμφανίζονται εντός 28 ημερών μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να συμπληρώνουν κίτρινη κάρτα. Οι πολίτες όταν έχουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, θωρακικό άλγος, κάποιο νευρολογικό συμπτώματα, πονοκέφαλο που επιμένει πάνω από τέσσερις ημέρες, και μελανιές, να ενημερώνουν τον γιατρό τους. Οι γιατροί θα λάβουν τις εξειδικευμένες οδηγίες».

Σε όλες τις περιπτώσεις η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση και υπάρχει θεραπεία, είπε η κυρία Θεοδωρίδου. “Θα πρέπει να σκεφτούμε τον αριθμό των νεκρών που βλέπουμε καθημερινά από Covid-19 και να το σταθμίσουμε με τις φοβίες μας, μέχρι να έχουμε τα τελικά αποτελέσματα”, κατέληξε η κα. Θεοδωρίδου.