Κορωνοϊός: Ποια φάρμακα «ακυρώνουν» τα εμβόλια με mRNA

γιατρός κρατά το εμβόλιο για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός
13-04-2021

Ειδικοί από όλο τον κόσμο έχουν πει επανειλλημένως πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός είναι οι μαζικοί εμβολιασμοί. Γι’ αυτό και σε ολόκληρο τον πλανήτη οι χώρες επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου. Να εμβολιάσουν όσο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού μπορούν το συντομότερο δυνατό.

Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για χρόνιες φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση και η ελκώδης κολίτιδα, μπορεί να μειώσουν την ανοσιακή ανταπόκριση του σώματος στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού με mRNA. Δηλαδή τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna).

Ο κορωνοϊός και τα φάρμακα

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον δρα Άλφρεντ Κιμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σεντ Λούις. Κι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv.
Οι ειδικοί, μελέτησαν 133 πλήρως εμβολιασμένους (και με τις δύο δόσεις) ανθρώπους που είχαν τέτοιου είδους παθήσεις.

Τρεις φορές χαμηλότερα τα επίπεδα αντισωμάτων

Διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων IgG και εξουδετέρωσης του κορωνοϊού ήταν περίπου τρεις φορές χαμηλότερα, σε σχέση με μία ομάδα ελέγχου από 53 εμβολιασμένους που δεν έπαιρναν τέτοια φάρμακα, τα οποία επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως ανέφερε ο Κιμ, οι περισσότεροι ασθενείς μπόρεσαν να αναπτύξουν ανοσιακή ανταπόκριση στο εμβόλιο. Αλλά σε μικρότερο βαθμό. Δεν είναι ακόμη σαφές, όπως είπε, κατά πόσο τα μειωμένα αντισώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα και μειωμένη προστασία από τη λοίμωξη Covid-19 ή τη νοσηλεία εξαιτίας της.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, όπως σημείωσε, είναι η κατά δέκα φορές μείωση της ανοσιακής απόκρισης που παρατηρήθηκε στους ασθενείς οι οποίοι συχνά παίρνουν κορτικοστεροειδή (ή γλυκοκορτικοειδή), όπως η πρεδνιζόνη και η μεθυλπρεδνιζόνη. Καθώς και η κατά 36 φορές μείωση σε όσους κάνουν θεραπεία με φάρμακα που καταστρέφουν τα Β-κύτταρα, όπως η ριτουξιμάβη.

Η μείωση των αντισωμάτων φαίνεται μικρότερη σε όσους παίρνουν φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων TNF (παράγοντα νέκρωσης όγκων), αντιμεταβολίτες. Όπως η μεθοτρεξάτη, αναστολείς JAK ή αναστολείς IL-12/23.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: 1 στα 3 παιδιά που νοσηλεύονται με Covid-19 χρειάζονται εισαγωγή στην ΜΕΘ