Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σήμερα οι πρώτες 33.600 δόσεις στην Ελλάδα – Τι θα γίνει μετά την αναστολή χορήγησης στις ΗΠΑ και την έρευνα στην Ε.Ε.

14-04-2021

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία παραλαβής των εμβολίων κατά της covid-19. Σήμερα η χώρα μας παραλαμβάνει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, στη «σκιά» των ανακοινώσεων για 6 περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η χορήγηση του εμβολίου θα ξεκινήσει κανονικά τη Δευτέρα 19 Απριλίου.  Και αναμένονται μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων. Ωστόσο, οι παραδόσεις μπορεί να επηρεαστούν μετά την απόφαση της εταιρείας να καθυστερήσει. Σύμφωνα με την σύμβασή της, η Johnson & Johnson προβλέπεται να παραδώσει στην Ε.Ε. 55 εκατομμύρια δόσεις, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο ανακοίνωσε χθες ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις. Επίσης, εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Είχε προηγηθεί η απόφαση των ΗΠΑ για προληπτική αναστολή χορήγησης του εμβολίου Johnson & Johnson, προκειμένου να εξεταστεί εάν αυτό σχετίζεται με περιστατικά θρομβώσεων. Συνολικά στις ΗΠΑ, περίπου 7 εκατ. πολίτες έχουν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Καταγράφηκαν έξι περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών. Μία εκ των οποίων κατέληξε και άλλη μία χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση. Για το θέμα, σήμερα έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Το θέμα παρακολουθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εξετάσει τα δεδομένα και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε συστάσεις πριν από την έναρξη των εμβολιασμών με αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θα προτείνει την έναρξη των εμβολιασμών την Δευτέρα, αναμένοντας και τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Εκτός από τα εμβόλια της Johnson & Johnson, η Ελλάδα θα παραλάβει από την Pfizer περίπου 1.500.000 δόσεις του εμβολίου τον Μάιο και περίπου 1.800.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η AstraZeneca έχει δεσμευθεί να παραδίδει μηνιαίως 450.000 δόσεις για το τρίμηνο Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου. Η Moderna θα παραδώσει 150.000 δόσεις έως τις αρχές Μαΐου.