Κορονοϊός: Ανησυχία για 10 περιοχές – «Συναγερμός» για τις αυξημένες εισαγωγές στις εντατικές

15-04-2021

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής παραμένει το σύστημα υγείας σε όλη τη χώρα. Οι αθρόες εισαγωγές και οι διασωληνώσεις ασθενών συνεχίζονται και πλέον σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, απαιτείται επιχειρησιακή αναδιάρθρωση.

Στην περιοχή θα βρεθούν σήμερα ο γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ανακοινωθεί «επίταξη» ιδιωτικών κλινικών για την μεταφορά non covid ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία.

Σε πρώτη φάση, το σχέδιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί για την Κοζάνη για την αποσυμφόρηση του Μαμάτσειου νοσοκομείου. Μόνο χθες στο Μαμάτσειο  νοσηλεύονταν 67 ασθενείς. Ειδικότερα, 40 κλίνες θα διαθέσει η κλινική Euromedica- Zωοδόχος Πηγή και άλλες 18 θα διαθέσει ιδιωτική ψυχιατρική κλινική για να μεταφερθούν ψυχιατρικά περιστατικά από το δημόσιο νοσοκομείο.

Αυξημένες εισαγωγές

Χθες καταγράφηκαν 591 νέες εισαγωγές covid ασθενών, από αυτές, οι 302 έγιναν στα νοσοκομεία της Αττικής.  Συνολικά, 5.535 νοσηλεύονται, με τους 1.311 να βρίσκονται σε Μονάδες. Οι 810 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Από αυτούς, 427 βρίσκονται στα νοσοκομεία της Αττικής, 227 της βόρειας Ελλάδας, 130 της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και 26 στην Κρήτη.

Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονταν χθες 1.447 ασθενείς, με τους 227 διασωληνωμένους. Μάλιστα χθες ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε για την κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.Όπως είπε, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καταγράφει τις τελευταίες ημέρες έντονη αυξητική τάση. «Σε συνδυασμό με την επιβάρυνση του τελευταίου μήνα σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, αυτό πιέζει τα Νοσοκομεία μας στη Βόρεια Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν Περιφερειακές Ενότητες που μας προβληματίζουν, όπως αυτές της Καλύμνου, Θάσου, Λευκάδας, Έβρου, Ροδόπης, Πιερίας, Φωκίδας, Καβάλας, Αρκαδίας και Πρέβεζας. Εφιστούμε την προσοχή των συμπολιτών μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πηγαίνουμε όλο και καλύτερα».

Στην Πάτρα, μειωμένες είναι οι εισαγωγές covid ασθενών στα νοσοκομεία της πόλης. Χθες ενδεικτικά έγιναν 15 νέες εισαγωγές. Στην Κρήτη, σε υψηλό αριθμό παραμένουν οι εισαγωγές: οι νοσηλευόμενοι είναι 141 ενώ χθες εισήχθησαν άλλοι 20 ασθενείς.