Πρόληψη και Θεραπεία της Νέας Γρίπης (Η1Ν1) σε Βρέφη και Παιδιά, τι πρέπει να Γνωρίζουν οι Γιατροί

26-12-2016

Δεν γνωρίζουμε πολλά για τον νέο ιό της γρίπης (Η1Ν1) και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τα παιδιά. Ωστόσο, από αυτά που γνωρίζουμε από την εποχική γρίπη και από παλαιότερες πανδημίες, υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για σοβαρές συνέπειες από τη γρίπη για τα παιδιά, ιδιαίτερα για αυτά που είναι νεαρότερα των πέντε ετών καθώς και για όσα αντιμετωπίζουν κάποια ιατρική πάθηση. Πιο συγκεκριμένα, από όλα τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, κίνδυνο για σοβαρές επιπτώσεις από την εποχική γρίπη αντιμετωπίζουν αυτά που είναι κάτω των δύο ετών.

Τα συμπτώματα της γριπης σε παιδιά και βρέφη

Οι παθήσεις που προκαλούνται από τον ιό της γρίπης δύσκολα ξεχωρίζουν από αυτές που προκαλούνται από άλλους παθογόνους παράγοντες του αναπνευστικού, εάν κάποιος εξετάσει μόνο τα συμπτώματα. Τα παιδιά νεαρής ηλικίας είναι απίθανο ότι θα εμφανίσουν τα συνήθη συμπτώματα γρίπης (π.χ. πυρετό και βήχα) ενώ τα βρέφη είναι πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα όπως πυρετό και λήθαργο και μπορεί να μην έχουν βήχα ή άλλα συμπτώματα του αναπνευστικού.

Οι επιπλοκές της γριπης στα παιδιά

Αν και είναι σπάνιο για τα παιδιά να οδηγηθούν στο θάνατο από τη γρίπη κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ακόμη και με την εποχική γρίπη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται περίπου 92 περιστατικά παιδικής θνησιμότητας που σχετίζονται με τη γρίπη. Σε πολλές περιπτώσεις οι θάνατοι των παιδιών σχετίζονται με συνύπαρξη της γρίπης και χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus), ιδιαίτερα του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου ανθεκτικού στη μεθυκιλίνη (MRSA).

Τα παρακάτω αποτελούν σοβαρά συμπτώματα της νόσου:

  • Άπνοια
  • Ταχύπνοια
  • Δύσπνοια
  • Κυάνωση
  • Αφυδάτωση
  • Αλλαγές ψυχικής διάθεσης
  • Ευερεθιστότητα

 

Παιδιά με Αναπτυξιακή Υστέρηση και Χρόνιες Ψυχικές Παθήσεις

Ορισμένα παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρότερο κίνδυνο από μόλυνση με γρίπη. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2003-2004 και μελέτησε 153 περιπτώσεις παιδικής θνησιμότητας που σχετιζόταν με την εποχική γρίπη εντόπισαν ότι το 33% των παιδιών είχαν κάποια υποβόσκουσα πάθηση που φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο για επιπτώσεις από τη γρίπη, το 20% είχαν κάποια άλλη χρόνια πάθηση, ενώ το 47% ήταν υγιή. Το ένα τρίτο των περιστατικών έπασχε από νευρολογικές ή νευρομυϊκές παθήσεις.

Στις περιπτώσεις παιδιών που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο περιλαμβάνονται τα βρέφη ηλικίας <6 μηνών και όλα τα παιδιά με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, χρόνια νεφροπάθεια, καρδιακές παθήσεις, HIV/AIDS, σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα ή άλλες παθήσεις των πνευμόνων, δρεπανοκυτταρική αναιμία, όσα είναι σε μακρόχρονη θεραπεία με ασπιρίνη για χρόνιες διαταραχές και όσα βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Ακόμη, αυξημένο κίνδυνο από τη γρίπη αντιμετωπίζουν παιδιά με οποιαδήποτε πάθηση επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία, όπως νευρολογικές παθήσεις, διανοητική και αναπτυξιακή υστέρηση, εγκεφαλική παράλυση, τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, επιληψία, μεταβολικές παθήσεις ή άλλες νευρομυϊκές διαταραχές.

Διατροφή και αφυδάτωση

Άλλες περιπτώσεις με αυξημένο κίνδυνο από τη γριπη για επιπτώσεις είναι παιδιά που δεν τρέφονται σωστά και δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα υγρά λόγω παρατεταμένων εμετών και διάρροιας. Επίσης παιδιά με κάποια υποβόσκουσα μεταβολική διαταραχή όπως η MCAD (ανεπάρκεια της δεϋδρογενάσης του ακυλ-συνενζύμου Α μέσης αλυσίδας) τα οποία δεν μπορούν να αντέξουν νηστεία παρατεταμένης διάρκειας. Επειδή πολλά παιδιά με νευρολογικές ή μεταβολικές παθήσεις δεν είναι σε θέση να αναφέρουν την έναρξη ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων, η καθυστερημένη αναγνώριση της μόλυνσης με τον ιό της γρίπης είναι ένας επιπλέον παράγοντας που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Επιπλέον, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε με οροθετικά παιδιά τα οποία δεν λάμβαναν αγωγή με αντιρετροϊκά φάρμακα, η γρίπη ήταν σοβαρότερης μορφής, συνήθως οδηγούσε σε νοσηλεία και βακτηριακές επιπλοκές από ό,τι σε παιδιά που δεν ήταν μολυσμένα από τον ιό HIV.

 

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για τα παιδιά από τη γρίπη η1ν1

Σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, που έχει επιβεβαιωθεί ή υπάρχει υποψία ότι νοσούν με τη νέα γρίπη Η1Ν1, δεν θα πρέπει να χορηγούνται ασπιρίνη ή κάποιο σκεύασμα που περιέχει ασπιρίνη, λόγω του κινδύνου για εμφάνιση του Συνδρόμου Reye. Για την αντιμετώπιση του πυρετού, συστήνεται η χρήση άλλων αντιπυρετικών φαρμάκων όπως ακεταμινοφαίνη ή μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη.

Δεν θα πρέπει να χορηγούνται μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρύωμα σε παιδιά νεαρότερα των 4 ετών, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη γιατρού.

 

Θεραπεία και χημειοπροφύλαξη για τη νέα γρίπη Η1Ν1 με αντιιικά φάρμακα

Η νέα γρίπη Η1Ν1 αντιδρά (καταπολεμάται) με αντιιικούς αναστολείς νευραμινιδασης (neuraminidase inhibitor) όπως το zanamivir και το oseltamivir. Ωστόσο είναι ανθεκτική στα αντιικά adamantane, όπως είναι ηΑμανταδίνη και η  Ριμανταδίνη.

Τα Oseltamivir και zanamivir μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία και την πρόληψη από μόλυνση με τον ιό Η1Ν1. Ενημερωθείτε για τις τελευταίες συστάσεις ή τη φαρμακευτική αγωγή για παιδιά. Ενδέχεται καθώς θα προκύπτουν καινούργιες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες των αντιιικών φαρμάκων, να αλλάξουν κάποιες από τις τωρινές συστάσεις. Φροντίστε να ενημερώνεστε συχνά όσον αφορά τη δράση και τις παρενέργειες του Oseltamivir και του zanamivir.

Θεραπεία για τη νέα γρίπη η1ν1 (γρίπη των χοίρων) στα παιδιά και τα μωρά

Για την αντιιική θεραπεία της νέας γρίπης Η1Ν1, συστήνονται το oseltamivir ή το zanamivir. Στο παρελθόν το Oseltamivir είχε λάβει έγκριση για τη θεραπεία παιδιών μεγαλύτερων του ενός έτους. Πρόσφατα εγκρίθηκε η θεραπεία της νέας γρίπης Η1Ν1 σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους με Oseltamivir βάσει μιας απόφασης για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων (για περισσότερες πληροφορίες βλέπε http://www.cdc.gov/h1n1flu/eua/tamiflu.htm). Για τη θεραπεία με Oseltamivir παιδιών μεγαλύτερων του ενός έτους, η δοσολογία εξαρτάται από το βάρος του παιδιού, για τα παιδιά κάτω του ενός έτους εξαρτάται από την ηλικία. Το Zanamivir είναι ένα εισπνεόμενο φάρμακο και συστήνεται για θεραπεία σε παιδιά άνω των 7 ετών.

Η θεραπεία με το zanamivir ή το oseltamivir θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη από τη θεραπεία της εποχικής γρίπης όταν η αγωγή ξεκινήσει μέσα σε 48 ώρες από την εμφάνιση της ασθένειας. Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν οφέλη όπως μείωση της θνησιμότητας ή της διάρκειας νοσηλείας ακόμη και για ασθενείς οι οποίοι ξεκίνησαν τη θεραπεία μετά τις 48 πρώτες ώρες από την εκδήλωση της ασθένειας. Η προτεινόμενη διάρκεια θεραπείας είναι πέντε ημέρες.

Για παιδιά μικρότερα του ενός έτους

Τα παιδιά κάτω του ενός έτους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές από τη μόλυνση με τον ιό της εποχικής γρίπης σε σύγκριση με μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά. Ο κίνδυνος για επιπλοκές είναι ιδιαιτέρως αυξημένος για παιδιά κάτω των έξι μηνών. Τα παιδιά που είναι μικρότερα του ενός έτους αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές από τη γρίπη και σε παλαιότερες πανδημίες. Οι ελάχιστοι περιορισμοί που αναφέρονται για τη χρήση του oseltamivir (ή zanamivir) για τη θεραπεία της εποχικής γρίπης σε παιδιά αυτής της ηλικίας υποδηλώνει ότι είναι σπάνιες οι παρενέργειες από τη χρήση του.

Η χρήση του Oseltamivir για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης Η1Ν1 σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους, εγκρίθηκε πρόσφατα με βάσει μια απόφαση για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, ενώ η προτεινόμενη δοσολογία για τα παιδιά κάτω του ενός έτους είναι ανάλογα με την ηλικία. Οδηγίες για τη θεραπεία παιδιών κάτω του ενός έτους, καθώς και οι ομάδες που έχουν προτεραιότητα για θεραπεία υπάρχουν στην ιστοσελίδαhttp://www.cdc.gov/ .

Χημειοπροφύλαξη από τον ιό της νέας γριπης Η1Ν1

Για τη χημειοπροφύλαξη από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1 συστήνεται είτε το oseltamivir είτε το zanamivir. Το Oseltamavir είναι εγκεκριμένο για χημειοπροφύλαξη σε παιδιά άνω των 12 μηνών. Ωστόσο βάσει της απόφασης για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παιδιά κάτω του ενός έτους για την πρόληψη της μόλυνσης με τον ιό της νέας γρίπης H1N1. Βάσει της ίδιας απόφασης η χημειοπροφύλαξη δεν συστήνεται για παιδιά κάτω των 3 μηνών, εκτός εάν η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Για τα παιδιά άνω των 12 μηνών η δοσολογία εξαρτάται από το βάρος, σε παιδιά κάτω  των 12 μηνών η δοσολογία εξαρτάται από την ηλικία. Το Zanamivir είναι εγκεκριμένο για χημειοπροφύλαξη για παιδιά ηλικίας πέντε ετών και πάνω.

Η διάρκεια της χημειοπροφύλαξης με αντιιικά είναι δέκα ημέρες μετά την τελευταία έκθεση σε επιβεβαιωμένο περιστατικό της γρίπης Η1Ν1. Σε ορισμένες περιπτώσεις αντιιικά συστήνονται για προφύλαξη προ-έκθεσης και θα πρέπει  να ενημερώνεστε για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Πρόληψη της υγείας

Το εποχικό εμβόλιο για τη γρίπη με το οποίο εμβολιάζονται πολλά παιδιά κάθε φθινόπωρο δεν θα τα προφυλάξει ουσιαστικά από τη νέα γρίπη Η1Ν1, ωστόσο γίνονται έρευνες για να φανεί εάν παρέχει έστω και μερική προφύλαξη.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να θυμούνται ότι είναι σημαντικό να φροντίσουν ώστε το παιδί να έχει κάνει όλα τα υπόλοιπα εμβόλια. Οι γονείς με παιδιά που έχουν κάποιες χρόνιες παθήσεις που απαιτούν φαρμακευτική αγωγή (π.χ. HIV/AIDS) θα πρέπει να φροντίσουν ότι τα παιδιά τους εξακολουθούν να παίρνουν όλα τους τα φάρμακα.

Πηγή: CDC