Lockdown: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Οι εισηγήσεις για εμπορικά κέντρα, φροντιστήρια και click inside

16-04-2021

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων και τις δυνατότητες που παρέχουν για αλλαγές στο «μείγμα» του lockdown. Στο «τραπέζι» των ειδικών βρίσκεται η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων, την πλήρη λειτουργία των κέντρων αισθητικής και την κατάργηση του click inside στο λιανεμπόριο.

Οι ειδικοί αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την άρση συγκεκριμένων περιορισμών. Μεταξύ αυτών είναι το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας. Επίσης δεν αποκλείεται να απελευθερωθεί καιη λειτουργία των κέντρων αισθητικής.

Μετά τις ανακοινώσεις για υποχρεωτική χρήση από Δευτέρα των self tests στο λιανεμπόριο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να καταργηθεί το click inside. Οι ειδικοί θα αποφασίσουν εάν το μέτρο θα καταργηθεί από την Δευτέρα ή λίγες ημέρες μετά.

Ένα ακόμη μέτρο που εξετάζουν οι ειδικοί είναι τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας στα σχολικά μαθήματα. Οι ειδικοί δεν αποκλείεται να συμφωνήσουν σε επαναλειτουργία των φροντιστηρίων μόνο για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων.

Αναφορικά με το Πάσχα, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί από τους ειδικούς την επόμενη εβδομάδα. Οι αποφάσεις αφορούν στο άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό κατά τη διάρκεια των εορτών.

Στην τελική απόφαση, σημαντικό ρόλο παίζουν τα self tests. Στην περίπτωση που επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, τα self tests θα αποτελέσουν το «εισιτήριο» εξόδου από τις πόλεις. Οι ταξιδιώτες δηλαδή θα πρέπει να έχουν διενεργήσει self test εντός 24ώρου το οποίο και θα πρέπει να επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου. Αντίστοιχα και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.