Έκρηξη στα λύματα της Αττικής και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΑ κορωνοϊός
20-04-2021

Σημαντικά αυξητικές τάσεις στα λύματα εμφανίζουν τρεις από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ αυτήν την εβδομάδα, σε σύγκριση με την προηγούμενη. Συγκεκριμένα, στο Ρέθυμνο καταγράφηκε αύξηση 120%, στην Περιφέρεια Αττικής 171% και στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης 360%.

Όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, το ιικό φορτίο των λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής και στο Ρέθυμνο επανήλθε σε πρότερα υψηλά επίπεδα. Σταθεροποιητικές ή οριακές μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των οκτώ από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι οριακές μεταβολές σημειώνονται στην Πάτρα (-30%), στη Θεσσαλονίκη (-21%) και στα Χανιά (+16%), ενώ σταθερό παραμένει το φορτίο στις πόλεις της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -10% έως +7%.

Αναλυτικότερα το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων εντόπισε:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε στατιστικά σημαντική αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων που έφτασε στο 171%. Παρά τις ελαφρά πτωτικές τάσεις που παρατηρήθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε σημαντικά και πλέον είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Θεσσαλονίκη: Παρατηρήθηκε μικρή μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων (-21%), σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Εντούτοις, το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Λάρισα: Η μεταβολή (+7%) που παρατηρήθηκε στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Λάρισας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα αξιολογείται ως αμελητέα. Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε μείωση 10% των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, σε σχέση με την εβδομάδα και αξιολογείται ως αμελητέα.

Ηράκλειο: Επειτα από την αύξηση που καταγράφηκε στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης του Ηρακλείου το διάστημα 5-11 Απριλίου, την εβδομάδα 12-18 του ίδιου μήνα δεν παρατηρείται αξιοσημείωτη μεταβολή (ελαφρά μείωση -7% που εμπίπτει στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας).

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα δεν παρατηρείται αξιοσημείωτη μεταβολή (ελαφρά αύξηση 16% που εμπίπτει στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης.

Ρέθυμνο: Το χρονικό διάστημα από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 11 Απριλίου είχε καταγραφεί σχετική μείωση και τάση σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης του Ρεθύμνου. Η αύξηση 120% που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα, ακολουθεί την αυξητική τάση (74%), που είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα, με το ιικό φορτίο να επανέρχεται σε υψηλά επίπεδα.

Αγ. Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση 360% του ιικού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου, σε αντίθεση με την πτωτική τάση που είχε παρατηρηθεί τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Πάτρας, με μείωση κατά 30% αυτού, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση 10% των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα αξιολογείται ως αμελητέα.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε μείωση 6% των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα και αξιολογείται ως αμελητέα.