«Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προλήψεων Νοσημάτων για κυκλοφορία χωρίς… μάσκες και αποστάσεις για τους εμβολιασμένους

22-04-2021

«Πράσινο φως» για χαλάρωση των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και οι κοινωνικές αποστάσεις, μεταξύ όσων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ανάβει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

«Καθώς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού, είναι ενθαρρυντικό ότι έχουμε τεκμηριωμένες συστάσεις ότι η ανοσοποίηση μπορεί αργά να επιτρέψει χαλάρωση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση», δήλωσε η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC. Και πρόσθεσε: «Ενώ η χαλάρωση των μέτρων προστασίας πρέπει να γίνει σταδιακά και βάσει προσεκτικών εκτιμήσεων των σχετικών κινδύνων, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη θα έχει θετικό και άμεσο αντίκτυπο στην επιστροφή στην κανονική ζωή» .

Πότε είναι «υποχρεωτική» η μάσκα

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC, συνιστάται η διατήρηση των προστατευτικών μέτρων:

Κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων. Και αυτό εάν κάποιος από αυτούς είναι ηλικιωμένος, καθώς διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19, λόγω και της κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών.

Σε δημόσιους χώρους και σε μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων, ανεξάρτητα από το εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Εμβολιασμοί και άρση μέτρων

Σύμφωνα με το ECDC, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απαιτήσεις για τεστ και καραντίνα για τα ταξίδια μπορούν να αρθούν ή να προσαρμοστούν για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Επίσης οι Αρχές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξαίρεσης των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων από επαναλαμβανόμενα τεστ σε εργασιακούς και άλλους χώρους.