Τροπολογία: Εμβολιασμοί και στα ιδιωτικά κέντρα – Αποζημίωση 3 ευρώ ανά εμβολιασμό

«Τρέχουν» οι εμβολιασμοί των πολιτών έναντι της COVID-19 ενώ στη «μάχη» μπαίνουν και τα ιδιωτικά κέντρα. Τροπολογία που κατέθεσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και από ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια και κλινικές.

Η τροπολογία προβλέπει αποζημίωση για το ιδιωτικό κέντρο για την κάλυψη των αναλωσίμων αλλά και της απασχόλησης του προσωπικού. Έτσι για κάθε εμβολιασμό η αποζημίωση από το Δημόσιο προς το ιδιωτικό κέντρο θα είναι 3 ευρώ.

Ήδη από την Περιφέρεια Αττικής ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχουν δηλώσει τουλάχιστον 130 ιδιωτικά πολυϊατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια. Μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ζητήσει από τα μέλη του να ενημερώσουν για τις προθέσεις τους και ήδη έχει συντάξει σχετικά λίστα. Προϋπόθεση βέβαια να διαθέτουν τις προδιαγραφές και την οργάνωση ώστε ορισμένοι χώροι τους να μπορούν να μετατραπούν σε εμβολιαστικά κέντρα.

Από την πλευρά των ιδιωτών έχει ζητηθεί το ωράριο των εμβολιαστικών κέντρων να είναι από τις 11 π.μ. έως τις 9 μ.μ.. Σε κάθε περίπτωση οι ιδιωτικές δομές θα πρέπει να διαθέτουν συγκεκριμένες προδιαγραφές:

χώρο αναμονής,

διακριτοί χώροι για κάθε εμβολιαστική γραμμή,

ψυγείο με ψηφιακή καταγραφή θερμοκρασίας,

κιτ αντιμετώπισης αναφυλακτικού σοκ κ.ά..

Εμβολιασμοί μέχρι τα μεσάνυχτα

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων στις δημόσιες δομές και ωράριο σε δύο βάρδιες από τις 7 π.μ. έως τα μεσάνυχτα. Επίσης, προσδιορίζεται ο τρόπος αποζημίωσης του προσωπικού. Συγκεκριμένα, καθιερώνεται αποζημίωση ύψους 20 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο για κάθε ημέρα απασχόλησής του κατά τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες.

Σήμερα λειτουργούν περισσότερα από 1.070 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές. Και τον Μάιο θα αυξηθούν σε 1.471. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η δυναμικότητα του συστήματος να ξεπεράσει τον Μάιο τα 2.500.000 εμβολιασμούς. Και τον Ιούνιο τα 4.000.000 εμβολιασμούς.  Σημειώνεται πως, οι εμβολιασμοί θα γίνουν κανονικά τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα.

In this article