Η έλλειψη ύπνου μειώνει την ικανότητα της κατανόησης

26-12-2016
Η αϋπνία δεν μας κάνει μόνο να είμαστε κουρασμένοι και νυσταγμένοι την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την ικανότητα μας να καταλαβαίνουμε. Αυτοί που εργάζονται στα νοσοκομεία και πάσχουν από αϋπνία έχουν λιγότερη κατανόηση και συμπάθεια για τους ασθενείς τους.
 
Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Penn State College of Medicine στις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν πως η αϋπνία στους εργαζομένους στον χώρο της Υγείας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δυσάρεστα αποτελέσματα και ιατρικά λάθη. 
 
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Venkatesh Basappa Krishnamurthy τόνισε πως τα ευρήματα αυτά δείχνουν πόσο σημαντική είναι η αξιολόγηση και αντιμετώπιση της αϋπνίας στους εργαζομένους στον κρίσιμο τομέα της Υγείας και περίθαλψης.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Sleep, βασίστηκαν περισσότερο σε ειδικότητες όπως ιατρούς, επισκέπτες ιατρούς, νοσηλευτές/βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό, φαρμακοποιούς, ακτινολόγους και μικροβιολόγους.
Το επίπεδο ενσυναίσθησης, κοινώς κατανόησης, των συμμετεχόντων μετρήθηκε βάσει του Δείκτη Διαπροσωπικής Αντίδρασης IRI (Interpersonal Reactivity Index) ενώ η αϋπνία βάσει του Insomnia Severity Index (ISI).
 
Οι εθελοντές που είχαν πάνω από 8 στον δείκτη αϋπνίας, είχαν υψηλότερα αποτελέσματα και τις τέσσερις υποκλίμακες του δείκτη IRI που μετρούν την φαντασία, την προοπτική ανάληψης, την ενσυναίσθητη ανησυχία και την προσωπική αγωνία.