Μετακινήσεις από νομό σε νομό: Σε ποια περίπτωση μπορεί να ταξιδέψει κάποιος για λόγους υγείας

Τη δυνατότητα μετακίνησης εκτός Νομού με έγγραφο από ιδιωτικά νοσοκομεία για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, παρέχει νέα κοινή υπουργική απόφαση για τις υπερτοπικές μετακινήσεις για τις ημέρες του Πάσχα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, επιτρέπεται η μετακίνηση για λόγους υγείας προς δημόσια δομή υγείας «και προς ιδιωτική κλινική αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Για την πιστοποίηση των λόγων υγείας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης, και έγγραφο της δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων όπου αυτό δεν μπορεί να προσκομισθεί λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετακίνησης».

Σημειώνεται πως η αρχική απόφαση επέτρεπε ως λόγο μετακίνησης για λόγους υγείας μόνο τη μετάβαση σε δημόσια δομή. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις της ιατρικής κοινότητας, που έκανε λόγο για τεράστια εμπόδια στην ομαλή θεραπευτική και διαγνωστική προσέγγιση ασθενών.

Διευκρινήσεις για το θέμα έδωσε χθες ο Ακης Σκέρτσος. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, τόνισε πως η υπερτοπική μετακίνηση ασθενών επιτρέπεται όταν αφορά ιδιωτική δομή υγείας και όχι ιδιώτη γιατρό.

Δηλαδή μπορεί κάποιος, αν έχει τα απαραίτητα έγγραφα από την δομή (κλινική ή νοσοκομείο) να ταξιδέψει μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. «Εφόσον υπάρχει βεβαίωση είτε από δημόσια είτε από ιδιωτική δομή υγείας, ο πολίτης θα μπορέσει να μετακινηθεί για προγραμματισμένα ραντεβού» ανέφερε ο κ. Σκέρτσος. «Αντιθέτως, βεβαιώσεις από ιδιώτες γιατρούς αυτές τις ημέρες ειδικά, δεν θα γίνονται δεκτές, χωρίς καμία ενοχοποίηση κανενός κλάδου» πρόσθεσε.

Οι εξαιρέσεις όπου επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλους Νομούς, είναι:

Λόγοι εργασίας, υγείας, κηδεία, επικοινωνία διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας χωρίς επιστροφή. Και φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους. Η μετακίνηση στην επαρχία και η επιστροφή στην πόλη θα πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών.

In this article