Διυπουργική Επιτροπή: Δημιουργείται Ομάδα Ταχείας Επέμβασης για παιδιά και εφήβους που εκδηλώνουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές

28-04-2021

Ομάδα Ταχείας Επέμβασης για παιδιά και εφήβους που εκδηλώνουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, δημιουργείται με απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Η Ομάδα θα ασχολείται με περιπτώσεις ατόμων, που εκδηλώνουν τάση αυτοκτονίας, με άτομα που έχουν αποπειραθεί να θέσουν τέλος στη ζωή τους αλλά απέτυχαν. Θα εξετάζει επίσης και τις περιπτώσεις ατόμων που, δυστυχώς, τερμάτισαν τη ζωή τους.

Το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας θα υπογράψουν η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Ζέττα Μακρή, με την υφυπουργό Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη. Η υφυπουργός Παιδείας με επιστολή της είχε προτείνει τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής των δύο υπουργείων που θα εξετάζει:

  • περιπτώσεις ατόμων με αυτοκτονικές τάσεις,
  • ατόμων που έχουν επιχειρήσει την αυτοκτονία και
  • θα υποστηρίζει άτομα του περιβάλλοντος των προαναφερόμενων κατηγοριών,
  • αλλά και άτομα που είχαν στο περιβάλλον τους αυτόχειρες, που έθεσαν τέλος στη ζωή τους

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της υφυπουργού Υγείας στις προτάσεις αυτές, που αποτέλεσαν αντικείμενο εκτενούς συζήτησης. Και αποτυπώθηκαν σε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Η Υφυπουργός Παιδείας ανέφερε σχετικά:

«Με τους αριθμούς των εφηβικών αυτοκτονιών να παρουσιάζουν αύξηση, στη χώρα μας και παγκοσμίως, και τις αυτοχειρίες, στις νεαρές ηλικίες, να προβληματίζουν και να σοκάρουν, πρέπει να αναλάβουμε δράση και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση του φαινομένου».

Η Υφυπουργός Υγείας δήλωσε:

«Η συνεργασία των επιστημόνων θα συμβάλλει στην ανάπτυξη δράσεων που θα υποστηρίξουν το παιδί και τον έφηβο, αλλά και το οικογενειακό και σχολικό του περιβάλλον με σκοπό την προστασία τους».