Στην Ελλάδα το ισραηλινό φάρμακο κατά της Covid – Ξεκινούν κλινικές δοκιμές

Φάρμακα
29-04-2021

Ξεκινά στην Ελλάδα η κλινική μελέτη για το ισραηλινό φάρμακο κατά της covid-19. Η κλινική μελέτη θα ξεκινήσει στα Νοσοκομεία «Αττικόν» και «Σωτηρία».

Πρόκειται για ένα εισπνεόμενο σκεύασμα, το οποίο, σύμφωνα με τους ισραηλινούς επιστήμονες έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Περιέχει μια ουσία (EXO-CD24) που θεράπευσε 29 στους 30 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε εντός 3-5 ημερών.

Το φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα –μικροσκοπικούς σάκους μεταφοράς που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων– για να «παραδώσουν» μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24 στους πνεύμονες και συμβάλλει ώστε να «ηρεμήσει» το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ συγκρατεί και την επίδραση της κυτοκίνης.

Για τις σχετικές ενέργειες, ήδη βρίσκεται στη χώρα μας ο καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ και επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου Nadir Arber.

Ο καθηγητής θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Χθες, επισκέφθηκε το «Αττικόν» νοσοκομείο προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες και να ξεκινήσει σύντομα η κλινική μελέτη στη χώρα μας.

Τον καθηγητή Nadir Arber υποδέχθηκαν στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

O κ. Κοντοζαμάνης καλωσόρισε τον κ. Nadir Arber, τονίζοντας πως με την επιστημονική του έρευνα έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός καινοτόμου φαρμάκου. Ένα φάρμακο, όπως είπε, που «αισιοδοξούμε ότι θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη μάχη κατά της πανδημίας, εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα αποτελέσματα είναι θετικά».

Σημειώνεται πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός είχε συζητήσει και συμφωνήσει με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τη συμμετοχή ελληνικών νοσοκομείων στις κλινικές δοκιμές.