Ο γάμος κάνει καλό στην υγεία

26-12-2016
Ορισμένοι άνθρωποι είναι κατά του γάμου. Είναι ορκισμένοι εργένηδες και λένε πως απολαμβάνουν την ανεξαρτησία τους και την ελευθερία τους. Ίσως όμως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως ο γάμος έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις, ιδίως στους άντρες.
 
Ερευνητές από το University College London έκαναν μελέτες σε πάνω από 9.000 ανθρώπους, οι οποίοι γεννήθηκαν το Μάρτιο του 1958 και συμμετείχαν για πάνω από 45 χρόνια στην έρευνα British National Child Development Study. Μεταξύ του 2002 και 2004, νοσοκόμες έλεγξαν την υγεία τους, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του εγκεφάλου και της αναπνευστικής λειτουργίας. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι παντρεμένοι άνθρωποι έχουν καλύτερη υγεία και ζουν περισσότερα χρόνια, σε σχέση με αυτούς που δεν θέλουν να παντρευτούν.
 
Όπως έδειξε η έρευνα, οι ευεργετικές ιδιότητες του γάμου στην υγεία ισχύουν ακόμα και για αυτούς που έχουν πάρει διαζύγιο, αλλά ξαναπαντρευτούν. Μάλιστα το καλό στην υγεία από τον γάμο ισχύει ανεξαρτήτως πλούτου, κοινωνικής τάξης, υγεία των παιδιών ή μόρφωσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο γάμος ωφελούσε την υγεία και οι πιο υγιείς γυναίκες ήταν εκείνες που είχαν παντρευτεί κοντά στην ηλικία των 30 και παρέμεναν παντρεμένες.
 
Οι ευεργετικές επιδράσεις του γάμου ήταν ακόμη μεγαλύτερες στους άντρες. Όπως βρήκαν οι ερευνητές, η υγεία των ανδρών σημειώνει πτώση μετά από ένα διαζύγιο, όμως ανακάμπτει μετά από ένα δεύτερο γάμο. Οι δε άντρες που χωρίζουν κοντά στα 40 είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κακή υγεία.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. George Ploubidis λέει πως τα ευρήματα αυτά ενισχύουν προηγούμενες μελέτες από το 2011, οι οποίες είχαν δείξει πως οι εργένηδες είναι πιο πιθανό να έχουν χειρότερη υγεία, επειδή δεν έχουν κάποιον για να εντυπωσιάσουν. 
 
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τη νέα έρευνα είναι πως τα ζευγάρια που συζούν έχουν παρόμοια υγεία με τα παντρεμένα ζευγάρια, όμως οι αναπνευστικές λειτουργίες είναι χειρότερες στους άντρες που συζούν με τις συντρόφους τους.