Θεοδωρίδου: “Συγχαρητήρια στους 30άρηδες που έσπευσαν να εμβολιαστούν”

Θεοδωρίδου
05-05-2021

Συγχαρητήρια στη νέα γενιά που έδειξε τον δρόμο και εκφράστηκε υπέρ του εμβολιασμού έδωσε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πανδημία covid-19. «Να πάρει κάθε νέος από το χέρι έναν πιο ηλικιωμένο και να τον οδηγήσει στον εμβολιασμό» επισήμανε.

Αναφερόμενη στην ανταπόκριση που είχε στους νέους η δυνατότητα να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι πρόκειται για «χαρμόσυνο μήνυμα που έστειλαν οι 30ρηδες και η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους».

Στη φαρέτρα μας και το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από σήμερα γίνεται και στη χώρα μας, είπε πως συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. Η ίδια τόνισε ότι είναι ένα ευχάριστο και εύκολο στη φύλαξη του εμβόλιο το οποίο καταγράφει 66% αποτελεσματικότητα στην ήπια νόσο και 77% έως 80% αποτελεσματικότητα στη σοβαρή νόσο.

Για τα άλλα εμβόλια τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση- «μην παρασυρθούμε από την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Η συμμόρφωση για τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης για τα άλλα εμβόλια παραμένει σημαντική» είπε .

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς.

Συγκεκριμένα είπε ότι σε μεγάλη μελέτη που έγινε στη Βρετανία, σε πληθυσμό 25.000 νοικοκυριών που κάποιο μέλος τους έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Phizer ή της AstraZeneca μόνο με την πρώτη δόση επιτεύχθηκε σημαντική συλλογική ανοσία.

«Φάνηκε, μετά από τρεις εβδομάδες από τον εμβολιασμό, μείωση κατά 50% της μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον, κάτι που είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο και επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα να μολυνθούν άτομα του περιβάλλοντος όσων έχουν εμβολιαστεί» είπε η κυρία Θεοδωρίδου και κατέληξε τονίζοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη συλλογική ανοσία.

Πόσο διαρκεί η ανοσία;

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας. «Αρκετοί μετρούν τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό, όμως δεν είναι μόνο τα αντισώματα υπάρχει και η κυτταρική ανοσία» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στη μνήμη των κυττάρων η οποία αποκτάται είτε με φυσική νόσηση είτε μετά από εμβολιασμό.

Όπως εξήγησε οι πολίτες αυτοί διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων. «Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο. «Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό» προσέθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

Σχετικά με την 44 χρονη γυναίκα που κατέληξε σε θάνατο μετά τον εμβολιασμό της

Η κυρία Θεοδωρίδου μιλώντας για την ασφάλεια των εμβολίων και απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην οποία γινόταν αναφορά για γυναίκα που κατέληξε μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό της στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι για το περιστατικό αυτό γίνεται λεπτομερής έλεγχος για τα αίτια του θανάτου καθώς και αν υπάρχει χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό. Ανέφερε δε πως «από τα πρώτα στοιχεία και την νεκροτομή φαίνεται ότι ο θάνατος δεν συνδέεται με σοβαρή θρόμβωση αλλά με έμφραγμα σε έδαφος παλαιότερο εμφράγματος».

Η ίδια προσέθεσε ότι στη χώρα μας παραμένει ένα το σοβαρό περιστατικό θρομβώσεων, ενώ όσον αφορά σε άλλες παρενέργειες που έχουν αναφερθεί, τόνισε ότι «υπάρχει μια ευαισθητοποίηση με την πάροδο του χρόνου τόσο στους ιδιώτες γιατρούς αλλά και αυτούς δημόσιων νοσοκομείων ώστε να δηλώνονται οι πιθανές παρενέργειες και τα περιστατικά στα οποία εμφανίζονται» καταλήγοντας ότι οι όποιες παρενέργειες είναι λίγες στη χώρα μας.