Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης Σήψης: Νέα θεραπεία βελτιώνει έως και 64% τα συμπτώματα πνευμονίας από Covid-19

06-05-2021

Η Sobi™ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης ανακοίνωσαν θετικά συνοπτικά αποτελέσματα από τη χορηγούμενη από τον ερευνητή μελέτη SAVE-MORE, η οποία αξιολόγησε την επίδραση του anakinra σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή πνευμονία οφειλόμενη σε COVID-19.

Νέα ελληνική μελέτη από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης Σήψης αποδεικνύει ότι η χρήση του φαρμάκου anakinra βελτίωσε τη συνολική κλινική έκβαση κατά 64%, σε νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία οφειλόμενη σε COVID-19.

Η πρώιμη και στοχευμένη χρήση του anakinra επί πλέον της τρέχουσας καθιερωμένης αγωγής σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κακή πρόγνωση, έδειξε ότι απέτρεψε τον θάνατο ή την εξέλιξη σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ είχε, ταυτόχρονα, ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ασθενών που έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο χωρίς ενδείξεις λοίμωξης από COVID-19.

Η μελέτη πραγματοποιείται υπό τη χορηγία του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελέτης της Σήψης στην Ελλάδα και υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του Ινστιτούτου και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του, Καθηγητή κο Ευάγγελο Ι. Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη.*

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αξιολογεί, ειδικά, έναν πληθυσμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο για να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τα αποτελέσματα προσφέρουν ένα σημαντικό βήμα προς την αναζήτηση πρόσθετων θεραπευτικών επιλογών για την πρόληψη της εξέλιξης σε πιο κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Καθηγητής κος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης. «Εκφράζω τις πολλές ευχαριστίες μου προς τον μεγάλο αριθμό ασθενών και κλινικών ιατρών που έχουν συμβάλει στην προσπάθεια στην Ελλάδα και την Ιταλία».

«Είμαστε ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι το anakinra κατέδειξε σημαντικό όφελος επιπλέον της καθιερωμένης αγωγής όσον αφορά ένα ευρύ φάσμα κλινικών εκβάσεων», δήλωσε ο Guido Oelkers, Διευθύνων Σύμβουλος της Sobi. «Θα ήθελα να συγχαρώ τον Καθηγητή κο Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη και τους συνεργάτες του για τη διεξαγωγή μιας τόσο εντυπωσιακής εργασίας υπό απαιτητικές συνθήκες και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

«Είναι σαφές ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες όσον αφορά τη νόσο COVID-19, παρά τις πρόσφατες προόδους στη θεραπεία», δήλωσε ο Ravi Rao, επικεφαλής του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης και Chief Medical Officer της Sobi. «Αυτά τα σημαντικά δεδομένα παρουσιάζονται σε μια κρίσιμη στιγμή και σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε τον εν εξελίξει διάλογο με τον ΕΜΑ σε συνεργασία με τον Καθηγητή κο Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη».

Τι έδειξε η μελέτη SAVE-MORE

Η SAVE-MORE είναι μια μεγάλη, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη σε περισσότερους από 600 νοσηλευόμενους ασθενείς, η οποία αναγνωρίζει ειδικά εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας μέσω της μέτρησης αυξημένων επιπέδων του suPAR (διαλυτή μορφή του υποδοχέα της ουροκινάσης πλασμινογόνου), ενός βιοδείκτη του πλάσματος που υποδηλώνει την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει ήδη συσχετισθεί με κακή πρόγνωση σε αρκετές παθήσεις.

Η ανάλυση του πρωτεύοντος καταληκτικού σημείου, της συγκριτικής διατακτικής Κλίμακας Κλινικής Εξέλιξης (CPS) 11 σημείων του ΠΟΥi, την ημέρα 28 κατέδειξε σημαντική βελτίωση σε ασθενείς που λάμβαναν καθιερωμένη αγωγή σε συνδυασμό με anakinra έναντι ασθενών που λάμβαναν καθιερωμένη αγωγή σε συνδυασμό με εικονικό φάρμακο (Λόγος σχετικών πιθανοτήτων 0,36, p<0,001). Σημειώθηκε μείωση στον αριθμό των ασθενών που πέθαναν ή που εμφάνισαν εξέλιξη της νόσου σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, καθώς και αύξηση του αριθμού των ασθενών που έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο χωρίς ενδείξεις λοίμωξης από COVID-19. Αυτές οι μεταβολές ήταν ήδη εμφανείς την ημέρα 14 (Λόγος σχετικών πιθανοτήτων 0,59, p= 0,001).

 

*Ο κος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης είναι Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Καταπληξίας (European Shock Society) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Σήψης (European Sepsis Alliance). Η Sobi σκοπεύει να υποβάλει αυτά τα αποτελέσματα προς συζήτηση με τις ρυθμιστικές αρχές με σκοπό την πιθανή εξασφάλιση έγκρισης.

i, iii Lancet Infect Dis 2020, Ηλεκτρονική δημοσίευση στις 12 Ιουνίου 2020, https://doi.org/10.1016/ S1473-3099(20)30483-7